fbpx

Фотоконкурсът на “Тротоара” приключи. Запознайте се с журито!

Кой ще бъде жури на фотоконкурса “Street Action / Улицата в движение”?

Периодът за изпращане на снимки за фотоконкурса на фондация Тротоара официално приключи. Сега идва ред да разкрием отговора на един въпрос, който може би вълнува голяма част от участниците в конкурса, а именно – кой ще избере най-добрите фотографии, които ще спечелят наградите на конкурса?

Помолихме членовете на журито да разкрият малко повече за това какво очакват от фотографиите, както и какво ги вдъхновява и впечатлява.

Шон Мариър

Снимка: Фейсбук

Шон Мариър е американски фотограф, който специализира в портретната и пътеписната фотография. Неговата любов към снимането започва когато той е осемгодишен и получава първия си фотоапарат като Коледен подарък от клиенти, на които разнася вестници. След като завършва колеж и прекарва много години в корпоративния свят, той най-накрая успява да превърне своята страст в кариера през 2013 г. В момента Шон е на околосветско пътешествие с програма, наречена Remote Year (една от организациите, които активно подкрепят Тротоара с труд, дарения и идеи). Той посещава различни градове всеки месец, които се намират в Европа, Азия и Южна Америка и заснема различни интересни моменти по пътя си. Може да разгледате още от снимките на Шон тук: https://www.instagram.com/839photo/

Т: Кое ще е най-важното нещо, което ще търсите във фотографиите от конкурса?

Ш: Искам да открия снимки, които ме карат да чувствам нещо – щастие, тъга, вълнение – това, което фотографът се е опитал да предаде. Искам да бъда отведен в света на снимката и да се опитам да разбера какво се е случило преди и след като тя е била заснета.

Т: Какво е Вашето лично вдъхновение да снимате?

Ш: Аз лично мога да открия вдъхновение почти във всичко, но винаги се стремя да запечатам момента от различна гледна точка или в точния момент.

Т: Какво бихте посъветвал бъдещите фотографи, които снимат с телефон?

Ш: Продължавайте да снимате. Изследвайте. Опитвайте се винаги да сте наясно какво се случва със света около вас и как може да го споделите с другите по уникален начин.

Евгени Димитров

Снимка: Фейсбук

Евгени Димитров е журналист и основател на интернет фото-репортерска агенция “БулФото”. Той завършва журналистика в СУ и като студент започва работа като фоторепортер в различни печатни издания. В последствие основава “БулФото”, като идеята за нея се ражда в един ден, в който Евгени обикаля агенциите на медиите да предлага снимки и тогава си помислил, че би било много по-удачно снимките да се качват в интернет и всеки да може да сваля оттам каквото му трябва. Така идеята се превръща в една от най-успешните интернет фотографски агенции, която обслужва медиите с фотографии от събития, които те самите не успяват да заснемат, както и европейски и американски медии, отразяващи новини от България.

Евгени Димитров е поканен за член на журито на някои големи фотографски конкурси като сред тях са фотоконкурса на DRAG, БГпресфото и “Ние хората”, организиран от Photosynthesis.

Т: Г-н Димитров, едно от основните условия на фотоконкурса “Street Action” e снимките да са правени със мобилно устройство – телефон или таблет. Как приемате тази идея?

Е: Фотоконкурсът е насочен към млади хора, които в ежедневието си не се движат с професионална техника на гърба. Снимките с телефон или таблет, макар и с по-ниско техническо изпълнение, са направени в точното време и на точното място, и това, надявам се, ще ни донесе повече уловени моменти.

Т: Кои са основните критерии, които според Вас трябва да са водещи в оценката за този фотоконкурс?

Е: Първият и най-важен критерий, естествено е снимката да изглежда добре и да е по темата. Да отразява духа на времето, и да не е фотографско клише, повтаряно хиляди пъти.

Т: Кои са трите опорни точки за една добра фотография (които не се влияят от устройството, с което се снима)?

Е: Трите опорни точки са естетика, уловен момент и послание. Е, и фокус трябва да има. 🙂

Т: Кой аспект от фотографията винаги ви е вдъхновявал?

Е: Фотографията е вдъхновяващо хоби, а за по-малко щастливци е и професия. Да съчетаеш двете неща е чудесно.

Иван Шишиев

Снимка: Фейсбук

Иван Шишиев започва по-сериозно да се занимава с фотография по времето на окупацията на Софийския университет. После обикаля Европа на стоп и прави художествени фотографии в различните държави. Стартира проект в социалните мрежи, наречен “Етюд-и-те на София”, чиято мисия е да представи красотата на големия град и хората, които живеят в него. Проектът има над 95 000 последователи и 4 успешни изложби. Снимките в “Етюд-и-те” са над 4500 и описват осезаемо пулса на града – движещ се, променящ се, динамичен и понякога тих. Наред с това Иван се занимава активно и с творческо писане и публицистика.

Т: Кои са основните критерии, които според Вас трябва да са водещи в оценката за този фотоконкурс?

И: Преди всичко кадриране и улавяне на точния момент.

Т: Кои са особеностите в една градска фотография, които я правят запомняща се?

И: Хората, движещи се из улиците на града. Но дори едно парче бетон може да съдържа в себе си магията на градската фотография, ако е представено по уникален начин.

Т: Кое е най-вдъхновяващото във фотографиите, правени от ученици?

И: Първичните, оригинални виждания на новоизлюпения фотограф. Необремененото от правила виждане на учениците може да доведе до шедьоври и попадения, каквито не сме си и представяли. Дори по улиците на столицата.

Най-впечатляващите фотографии ще бъдат организирани във фотоизложба и ще бъдат поставени във фоайето на сградата Capital Fort. Всеки желаещ да разгледа снимките е добре дошъл да го направи на място. Очаквайте подробности за датата и часът на изложбата скоро.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 23.07.2017 в сайта и страницата на Тротоара.

Всички снимки от фотоконкурса може да разгледате тук: Фотоконкурс – “Street Action” / “Движение на улицата”

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube