fbpx

„Приключението започва в T.R.A.P.“ (обзор)

Да се съберем заедно е начало.
Да останем заедно е прогрес.
Да работим заедно е успех.

Това е мотото, което обедини учениците от СМГ, НПМГ, неправителстени организации и компании от IT сферата на 9 декември 2017 г. Фондация „Тротоара“ работи съвместно с компаниите BulworkDaisSoftware, InspireSoft, ScaleFocus, Mentor Mate България Hewlett Packard Enterprise60K International Contact CentresIBM и PlayTech, за да реализира проекта.

В процеса на създаване на събитието успяхме не само да се съберем заедно и да дадем началото на едно приключение, но и наистина да постигнем успех.

Успешно поставихме мини-фестивал в УАСГ и концерт, който събра на една сцена разнородни таланти. Певци, танцьори, актьори, екстремни спортисти и всичко по средата, направиха спектакъл, който да докосне всеки по различен начин. Професионалисти и аматьори показаха, че могат да работят и да се учат взаимно.

Най-големият бонус от събитието беше, разбира се, съвместната организационна дейност между гимназистите в София. Главни действащи лица бяха учениците от водещите математически гимназии в София, които вникнаха в цялостния процес на организиране на подобен тип събитие. Въпреки че двете училища често са конкуренция помежду си, техните възпитаници умело „заровиха томахавката“.

Заедно те развиха идеята за съвместен концерт и я направиха реалност стъпка по стъпка. От измисляне на заглавие, изграждане на маркетинг кампания с дизайн и разпространение на флайъри до онлайн реклама в социалните мрежи и медийно отразяване – всичко беше част от процеса. Организаторите направиха и своя подбор на участници с няколко етапа на кастинги, измислиха си сценарий и направиха програма. Екипът на Фондация „Тротоара“ беше неотлъчно зад учениците, за да им даде своите напътствия от ниво репетициите до финалното представяне на концерта. Специалистите от Dynacord помогнаха с професионално осветление и озвучаване.

В концерта участие взеха балетите и танцовите формации на: Veda Junior, Street Dance School The Center, REWOW, Dance studio New eX, Клуб за ирландски танци “Келтски феникс”, “Самодивите” и “Светкавиците” от СМГ, Група по народни танци на г-жа Стефанова от НПМГ, Стаси и Лъчко от клуб “Космос”, Плами от СМГ.

Музикални изпълнения представиха: Калина от СМГ, Деляна от НПМГ, Невена от СМГ, Ники от НПМГ и Scalefocus, Теодора от СМГ, Яна от НПМГ, рок-групите “ВИЦ” и “58 Degrees” от СМГ, Александрия от СМГ, Руми от СМГ, Вяра от НПМГ, Илия от 51 СУ и Хор “Елица” от НГДЕК “Константин-Кирил Философ” София

Специално шоу подготвиха: Антон хасан street show, фрирънърите Бойко Димитров, Калоян Божилски и Йоан Досев, Green Riders Squad, Юлиян Менсън и Александър Василев с BMX-овете.

За професионалните изпълнения се погрижиха: изпълнителите от “Гласът на България” – Simona Zagorova Official, Kristian Grancharov – Kris Gran от Гласът на България, Radko Petkov и хип-хоп формациите Roof Rhymez Studio и So Called Crew.

Водещи на шоуто бяха Божидар, Делян, Евелина, Ида и Патриция.

В процеса на работа, идеята за концерт се разви до цялостен мини-фестивал. Тук на помощ дойдоха други организации и доброволци от IT компаниите. Заедно те предложиха голям набор от събития – лекции, работилници и игри, които да обогатят деня на „Приключението“. Посетителите на мини-фестивала ни изненадаха с широкия възрастови диапазон – всички, подхождащи с интерес към подбраните тематики.

Ядрото на фестивалната част беше насочено към технологиите и по-специално, IT сферата, но не само. Гостите имаха възможността да научат повече за софтуерни и хардуерни решения при работа с реални проекти на водещите фирми в индустрията, както и да изпробват сглобяване на компютърни системи и сървъри.

Най-оживена през целия ден беше специалната зона за компютърни игри и забавления, ръководена от Better Gaming. В нея учениците имаха възможност да се състезават на организираните турнири, но и да научат нещо ново за използване на интернет пространството, създаване на онлайн видео канали и монтаж на видеа.

Учениците най-вече показаха особен интерес към така популярната напоследък професия „влогър“. Фен-срещата на влогърите от „АйдеБГ“ събра най-голямата тълпа за деня. Посетителите също така харесаха и фотографската презентация и творческите работилници.

Освен технологии, участниците в „Приключението“ се включиха и в работилници за графити и градско изкуство от Visionary и SAT Gallery и потанцуваха ирландски танци с “Келтски феникс“. А екипът на HPЕ се бяха погрижили да има награди – от игра за търсене на съкровища и томбола.

В края на изпълнения с емоции ден Елена Бисерова от 145 СУ си тръгна и с дрон.

Главна цел на събитието беше събирането на средства за изграждането и популяризирането на „T.R.A.P. – място за вдъхновение и творчество“. Събраните средства от продажбите на билети за концерта и продажба на рекламни материали по време на събитието, допринесе за едни от главните нужди на пространството. По-голямата част от финансите бяха използвани за покриване на разходите по събитието – наем на зала и изложбена част, рекламни материали, професионално осветление и озвучаване, техническа поддръжка.

Събитието ни помогна и като увеличи кръга ни от приятели и партньорски организации. Голяма част от тях вече подготвяр събития в първата част на младежкото пространство – „Elements“, която отвори врати през октомври. Оттогава тя кипи с разнообразие от творчески дейности. Зимният сезон е изключително наситен откъм събития в „T.R.A.P.“ – от ученическа изложба, фен-срещи за влогъри, лекции и gaming фестивал.

Може да следите страницата ни във Facebook, за да не изпуснете всичко, което предстои.

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube