fbpx

Назад през вековете – репортаж

В разгара на лятото TRAP FEST SUMMER 2021 е мястото, което продължава да привлича жадната за музика публика на сцената “Лятна естрада” в Борисовата градина. Фолклорният празник “Назад през вековете” бе петото поред издание, което се проведе в духа на Българския фолклор и невероятно огнено шоу. От сцената участниците ни предадоха магията на фолклора, а с помощта на музиката и танците успяха да ни пренесат в свят, за който всеки от нас е чувал от своите баби и дядовци.

Въпреки горещините, екипа от организатори, участници и доброволци подготви сцената за вечерта. По време на репетициите и саундчека звуците от народна музика събираха любопитните погледи на разхождащите се в парка хора, затаявайки дъх за началото.

Започнахме с урок по хора̀ под вещото ръководство на нашите неуморни доброволки Габи и Ники. Публиката се изви в пъстра ивица, която накара младо и старо да се потопи в магията на едни от най-емблематичните български хора̀ – право, дунавско, познатото на широката публика като “Бяла роза” самоковско хоро, ширто, ситно шопско и малешевско.

След това на сцената излязоха младата изпълнителка с много таланти, Ванина Билчева и певицата Мариана Александрова. Вълшебният глас на Ванина ни потопи в песните “Стано,Стано”, “Драгано, Драганке”, “Невено моме”, “Мъри Ирино” и “Полегнала е Гергана”, а Марияна изпълни китка от македонските песни “Я излез Маро”, “Петруно пиле шарено” и “Снощи го видох убавото Стойне”.

Любителската формация за народни танци “Дживгари” повдигнаха настроението за хора̀ на зрителите с техните изпълнения на шопски и джиновски танц. Завиха се пъстри ивици от хора, които превзеха пространството пред сцената и привлякоха още и още хора да се включат и изживеят магията.

Програмата продължи младият фолклорен изпълнител Денис Махуров, който поведе публиката в поредната доза кръшни хора̀ под изпълнената от него китка народна музика от различните краища на страната. Невероятна емоция се усещаше с всички сетива, а публиката неуморно следваше стъпките и виеше хорото между пейките и сцената.

Преди финала на фестивала невероятният Вокален ансамбъл “Елици” огласи сцената с акапелното изпълнение на своя женски и мъжки хор. Момичетата и момчетата, настоящи и бивши възпитаници на Класическата гимназия в София, изпълниха разнообразен репертоар от автентичен и обработен фолклор, както и китка от пирински и македонски песни.

Финалът поставиха младите артисти и упорити мечтатели от “Нов цирк” с тяхното невероятното огнено шоу. С настъпването на вечерта, след залеза на слънцето, сцената се превърна в приказна феерия от огнени светлини и звуци. Умелите артисти ни върнаха в света на детските ни мечти, напомняйки ни магията на огъня и танца в едно. Грандиозния финал от фойерверки, присъщи за новогодишната нощ, беше кулминацията на вълшебството, а тази емоция ще държи дълго време спомена ни за вечерта. 

Отново на внимание от малки и големи се радваха дървените ни игри, подарък от нашия доброволец – Тео. 

За щандът ни с разноцветните трападжийски тениски беше отново се грижиха група доброволци – Яна, Алекзандър, Иван, Лидия, Мария, Мирела и Антония. През почивките смело обикаляха с кутията за дарения, в която всеки можеше на място да подкрепи мисията на Тротоара.

Отново за част от снимките се доверихме на Богдан, който успя да запечата магията в невероятните си кадри.

Благодарим на нашите партньори, без които “Музиката е любов” нямаше да изглежда по същия начин!

Столична община за предоставянето на любимата ни сцена “Лятна естрада”. 

Nestle Bulgaria отново застанаха зад нас и осигуриха на всички изпълнители, доброволци и посетители подарък – зърнени закуски, десерт Lion и освежаващо фрапе с карамел! 

За безопасността на посетителите за цялото време на концерта Център за спешна медицинска помощ – София безвъзмездно предоставиха линейки и медицински екип.

И дългогодишните ни партньори, които никога не отказват да подкрепят наша инициатива – Modis Bulgaria, ProTechnica Event и Музикаутор.

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube