fbpx

В началото на 2019 година, екипът на Фондация Тротоара решихме да се включим е една от най-популярните, интересни и полезни инициативи на Европейския съюз, а именно Европейският корпус по солидарност.

Европейският корпус за солидарност е инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.

Проектът и дейностите

Поради спецификите на работата ни с младежите в TRAP, решихме да се спрем на дългосрочен проект с продължителност 12 месеца.

Идеята ни беше доброволците да участват в следните дейности:

  • Работа с децата и младежите в TRAP. Осъществяване на различни дейности, проекти, споделяне на вдъхновение и знания.
  • Помощ при работата ни с доброволци от различни фирми, родители и други организации.
  • Организация на събития, включвайки собствени идеи. 
  • Осъществяване на културен обмен, особено полезен за подрастващите. Разговори на английски, помагащи за повишаване на нивото на езика при младежите, а и при самите доброволци. Споделяне на истории от родните места и разширяване на знанията на посетителите на TRAP за други градове и държави.
  • Помощ с организирането на задачите в TRAP и подготовката и изпълнението на различни проекти.
  • Фотография, видеозаснемане и монтаж, стриймове.

В проекта се включиха 8 доброволци от 5 различни държави, в продължение на над година – от 1.09.2019 до 28.02.2021.

Заедно успяхме да проведем множество събития, дори фестивали, стриймове и различни инициативи.

Доброволците споделиха техният опит, знания и умения.

Взеха активно участие в ремонта и поддръжката на TRAP, изработвайки различни неща, от които имахме нужда – етажерки, пейки и др.

За настаняването се бяхме погрижили и осигурили чудесен апартамент до парка Заимов в центъра на София.

За съжаление COVID кризата попречи до известна степен на пълноценното провеждане на всички планирани дейности, ни въпреки това успяхме да постигнем много – като дори имахме време и за почивка на море и във Велико Търново, заедно с младежите от TRAP и доброволците ни.

Програма на дейностите

9.2019

Въведение и обучение в начините за работа в TRAP. Комуникация с младежите и опознаване. Подготовка за организиране на тематични културни събития. Обучения по социални мрежи, стрийминг и др. Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане.

10.2019

Вечери на културата за различните държави, от които са доброволците. Събитие за Хелоуин 2019. Начало на подготовката за TRAP fest 2019. Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане.

11.2019

Танцова вечер в TRAP. Усилена подготовка за TRAP fest 2019.

12.2019

Провеждане на TRAP fest 2019.

Завършване на годината с коледни събития и почивка. Eetu напусна проекта.

1.2020

Останалите трима от първоначалните доброволци прекратиха договорите си по различни причини – Sara намери работа, а след разпадането на екипа Iris и Izabela решиха да напуснат проекта.

2.2020

Francesca и Coraline се присъединиха към проекта. Започнахме работа с нея и децата по различни дейности свързани с младежкия център.

3.2020

Поради COVID кризата Francesca прекрати договора си и се прибра в Италия. Към проекта се присъедини Theodore – приятел на Coraline. Започнахме дейности свързани с поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център, както и провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане. Провеждане на работилница по изработка на мартеници.

4.2020

Месец без почти никакви дейности, заради строгите ограничения и извънредното положение. Младежкият център е затворен.

5.2020

Месец без почти никакви дейности, заради строгите ограничения и извънредното положение. Младежкият център е затворен.

6.2020

Начало на различни единични дейности, отново ограничени от извънредното положение. Младежкият център е затворен. Поддръжка на TRAP и изработка на материали, игри и др.

7.2020

Отпускане на мерките и начало на подготовка за летни събития. Theo се присъедини към екипа. Организиране на тематични събития с младежите.

8.2020

Провеждане на концерт на открито в Борисовата градина. Почивка на море заедно с младежи и доброволците. Подготовка за 4 дневен фестивал на открито в Борисовата градина. Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане – устно и чрез ERP система.

9.2020

Провеждане на 4 дневен фестивал на открито в Борисовата градина. Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане – устно и чрез ERP система. Пътуване до Велико Търново с младежите и доброволците.

10.2020

Организиране на Хелоуин парти. Начало на подготовка за фестивал през декември съвместно с Мини Арт Фест фондация за цирково изкуство, координиран от доброволците.  Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане – устно и чрез ERP система.

11.2020

Работа и подготовка за коледни стриймове.  Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане – устно и чрез ERP система.

12.2020

Серия от коледни стриймове на различна тематика. Работа по фестивала с Мини Арт Фест, който за съжаление пропадна поради ограниченията свързани с COVID.

1.2021

Провеждане на гейминг стриймове.  Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Провеждане на седмични срещи с разпределение на задачи и отчитане – устно и чрез ERP система.

2.2021

Изработка на рафтове за работилницата и библиотеката.  Участие в поддръжката, ремонта и обновяването на младежкия център. Финализиране на проекта – тримата доброволци напуснаха България на 20.02.2021 и 28.02.2021, след завършване успешно на работата и задачите си.

Заключение

Въпреки трудностите и липсата ни на опит, успяхме да постигнем наистина много по време проекта. Чуждестранните доброволци запълниха една липсваща до този момент част от дейността в TRAP, а именно международното участие, досег до чужда култура и различен манталитет, нагласа, знания.

Планираме отново да се включим в програмата на Европейския корпус по солидарност, веднага щом COVID кризата се нормализира.

Полезни връзки:

Отчет на Тротоара за 2020: https://trotoara.com/TrotoaraAnnualReport2020BG.pdf

Отчет на Тротоара за 2019: https://trotoara.com/TrotoaraAnnualReport2019BG.pdf

Info Pack за проекта: https://docs.google.com/document/d/1OfC2Am89ji46oJT0hY7syklQFgC6VxT7FuK02TnLoXQ/edit?usp=sharing

Проектът в EU SC портала: https://europa.eu/youth/solidarity/placement/14112_en

Материали свързани с проекта: https://trotoara.com/tag/esc-2019/

172238014_303358254617824_9058991026832938118_n

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube