fbpx

Младите хора са настоящето, вдъхновение за всички нас / БНР Радио София

Всяко дете притежава уникален талант. За да го развие, обаче, някой трябва да му повярва и да разкрие хоризонтите на изкуството пред него. Често за това се грижат родителите. Оказва се, че за бъдещето на подрастващите отговорност проявяват и други будни граждани. Точно такъв борбен идеалист е Деян Янков, който посвещава цялото си време на децата. През 2016 година наема старо, полусрутено помещение в централната част на столицата, което вече пета година ремонтира, превръщайки го в уютно място за творчество и развиване на таланти:

Главната идея на това пространство е безплатно тинейджърите да се провокират, да творят и да създават нещо хубаво. Знаете колко е трудно всичко в днешните времена и ние се стараем да го направим една идея по-лесно за децата. Да има кой да им обърне внимание, да им чуе проблемите, да им помогне в това, което искат да правят, и да развиваме тези ценности, които липсват в обществото.

Деян закърпва дупките в обществото. Лекува болните му места. Бори предразсъдъците в закърнелите съзнания. Прави го единствено, за да е в полза на децата. На стотици малчугани, които избират “Трап” пространството, пред десетки други места за събиране и забавления в София. Деян работи на три места, за да плаща наема на помещенията. Свободно време няма, но такова за смислени дела има. Мотивиран е достатъчно от собствените си мечти и затова не се отказва лесно. А трудности има безброй… Но пространството, в което влага почти цялата си енергия, днес е променено – обновено е. Децата са щастливи. Дните им там смислени.

„Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето. Те са вдъхновението за всички нас, те са каузата, за която си заслужава да се борим. В общество с над 70% младежи живеещи в риск от бедност и социално изключване, дейностите свързани с деца и ученици, са най-важната битка, в която всички ние трябва ежедневно да даваме всичко от себе си. И да побеждаваме!“  С тези думи започва описанието на фондацията, зад която стои Деян. Днес е на път напълно да реализира своята мечта. Голяма, емоционална и свързана с щастието на стотици Мечта.

Деян Янков дава независимост на децата. Прави го като едновременно с това се грижи за тяхната сигурност. И ще продължава, докато не види пространството завършено. И така, със скромност и много труд, той и помощниците му успяват да организират почти всичко, от което днешната младеж се интересува и вдъхновява. Правят и така, че младежите започват да вярват повече в себе си и да се превръщат в главна действаща и градивна сила. Деян и всички покрай него са настоящето. За тях Пътят през 2019 е широко открит, a посоката е същата – напред и нагоре.

Източник: БНР Радио София https://bnr.bg/sofia/post/101169595/dean-ankov

Tags:

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube