fbpx

Какво се случи в различните зони на TRAP fest 2018 – репортаж

Над 250 доброволци и участници, на средна възраст 15 години. Над 1000 души обща посещаемост, лайв стрийм в YouTube и Twitch - това са само част от фактите за фестивала.

Зона “Вдъхновение”

ДЕН 1

Отворихме зоната за Вдъхновение с презентацията на Nakama – организация, която се занимава с аниме движението в България и с популяризирането на японската култура у нас. За два часа те обхванаха широк обхват от теми, свързани с японската култура, зараждането и развитието на косплей-а и анивенчърите в Япония, България и по света, за аниме кафетата, как от хоби косплея се превръща в работа и още много. Силвия и Алекс, облечени в своите любими костюми, отговориха на всички въпроси на аудиторията и се забавлявахме два часа заедно.

Презентациите продължиха с Иван Шишиев, създател на Етюдите на София. Той ни разказа за своя опит като фотограф за красивото в София, за вдъхновението, за удоволствието от снимането. Разказа как от създаването на страницата като част от облог, сега тя е половината му живот. Освен за страстта му към фотографията, чухме и за страстта по катеренето по високи сгради, в търсене на идеалната гледка.

Първият ден завърши с презентацията на Наско Стаменов, който разказа какво представлява НПМГ Алумни клуб, как действа, с какво е полезен и защо всяко училище трябва да има такъв.

ДЕН 2

Втория ден започна със дискусия за корпоративната социална отговорност. Организаторите на дискусията HPE бяха поканили представители на други големи компании и на неправителствени организации. Дискусията се оказа толкова обширна, че дори продължи след това в неформални условия.

Следващата дискусия засегна темата за Ученическите съвети. Участници в нея бяха СМГ, НПМГ, 134 СОУ, НГДЕК, ТУЕС и гостите ни от 125 СОУ. Представителите от съветите разказаха за структурата, начините на действие и задачите с които се занимават те. Те намериха много допирни точки, но и се сдобиха с много нови идеи и вдъхновение. Обсъждани бяха коледни балове, благотворителни балове, дни на отворените врати, разпространение на информация и други.

Следващи гости бяха представители на ПОдЛЕЗНО, които ни разказаха за зараждането на идеята и осъществяването и. Разказаха как и кои подлези са украсили, какво им носи удоволствие, колко е важна работата в екип и споделиха свои бъдещи идеи. Те оставиха след себе си много положителна енергия.

Акустична зона, танци, бордови игри, простори

В акустичната зона на фест-а чухме едни от най-добри български музиканти. Немалкото къмпинг места около сцената бяха заети от десетки посетители, дошли да се насладят на атмосферата и изпълненията.

Първия ден чухме Рада Илиева, Christofer White и Ямбадон – първата българска група, посветена на ритъм традициите на Западна Африка.

Втория ден със страхотната си енергия, музика и прекрасни гласове допринесоха групата The Hand-rolled midnights, alternative rock групата Paracosm и участничката в Гласът на България – Ния Петрова, акомпанирана от Рада и Митко Пройнов.

В зоната за танци се проведоха много интересни и различни работилници. Имаше доста желаещи да участват и заинтригувани от различните стилове

В събота се състояха латино танци. Симона Харизонова ни показа от движенията в waaking-a, след което г-жа Стефанова заедно с нейните ученици от НПМГ ни научиха на едни от най-известните хора.

В неделя пък се включихме в танците на K-pop от групата NOX, Hip-Hop заедно с Виктория Димитрова – VS DANCE и Келтски Феникс, които ни показаха ирландски танци.

В зоната за настолните игри през първия ден ни гостуваха Абордаж. Те ни показаха игри като Avalon, Squirrel attack, Цар на историята, Маскарад, Катан, Spyfall. Интересът към бордовите игри беше огромен и във всеки един момент от фест-а имаше много хора там. Главно вниманието беше към парти игри за повече хора и новите допълнения към колекцията им – Цар на историята и Squirrel attack.

Неделя ни посетиха DaПлейс. Игрите, които носеха бяха по-бързи и лесни от типа на Катан и Саботьор.

Проектът Простори взе участие в ТРАП феста, като беше направен конкурс за творби от различни училища и от членовете на ТРАП. Творбите включваха красиви картини и тематични снимки и бяха поставени върху “Простора”, опънат между зоната за танци и акустичната зона, създавайки арт атмосфера.

Скрап войни и роботика

От нищо нещо възможно ли е. Какво става със старите ви компютри. Просто ги изхвърляте! А защо не ги вкарате в Скрап войни. Там групи от ученици заедно със своите ментори от ИТ компаниите ги разглобяват и и сглобяват във безмилостно състезание. После всички части отиват за рециклиране, а най-добрите разглобени компютри се даряват на нуждаещи се. Защо да го правите?

  1. Давате възможност на ученици да се учат и упражняват върху реални компютри.
  2. Като ги давате за рециклиране, опазване на природата.
  3. Защото трябва да си помагаме!

В скрап войните се включиха много от най-големите ИТ компании в страната, както и десетки дарители. Бяха дарени над 100 компютъра и още повече части. Участваха отбори от няколко училища в София.

Състезанието се проведе в 2 рунда. В първи рунд състезателите сглобяваха компютър, който да проработи, докато във втория трябваше да инсталират операционна система.

В продължение на два дни купчини стари части, болтчета, дънни платки, и всякаква друга скрап оживяха в ръцете на учениците. Има една дума за всичко това – ЯКО! А най-якото е, че в целия този процес, заедно участваха младежи, ментори, доброволци – изобщо всички! Пространството заето от Скрап войните беше една голяма част от зала Джон Атанасов.

Дали има по добър начин да продължим делото на великия българин, като предадем страстта към нулите и единиците на следващите поколения?

Всички заедно решихме, че това трябва да продължи. През 2019 Тротоара ще развие програмата за рециклиране на електронен скрап, като идеята отново е да подкрепяме и всеки, който не може да се сдобие със собствен компютър.

Подкрепете и вие!

Роботика за деца

Една от най-интересните дейности беше работилницата по роботика, организирана от B2N.

В тази работилница децата се запознаха с логиката на работа на функционални механизми и как с помощта на 3D принтиране могат сами да изработят части, с които да сглобят малък робот.

Основи на 3Д принтирането

В тази работилница пък бяха представени различни технологии за 3Д принтиране и техните приложения. По обстойно се показа FDM технологията, като на място имаше такива машини, както и обекти, принтирани с тях. Безплатен и лесен за използване софтуер за 3Д моделиране допълни цялостната идея на работилницата, а именно – да вдъхнем увереност на децата, че сами могат да творят и да материализират идеите си.

За втора поредна година фестивалът подкрепи и мисията на Фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO, която помага на деца със спецални нужди и техните семейства.  На благотворителнa фотобудка на I CAN TOO се снимаха над 150 доброволци на T.R.A.P. и посетители на фестивала, които имаха възможност да се запознаят с каузата и да я подкрепят.

Всички снимки можете да видите тук:

https://www.facebook.com/pg/icantoofoundation/photos/?tab=album&album_id=1972548706115469

Съвместните ни инициативи с И АЗ МОГА продължават и през 2019. Очаквайте информация съвсем скоро.

А дотогава, можете да научите повече за I CAN TOO на:

http://www.icantoo.eu
или да ги последвате в социалните мрежи: www.facebook.com/icantoofoundation
https://www.instagram.com/icantoo_foundation/

Ето и пълната галерия със снимки от различните зони

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube