fbpx

“Децата – това сме ние”. Деян Янков, който помага на ученици да станат творци

Компютърни игри и онлайн състезания. Това може да звучи като кошмар за всеки родител. Но за основателя на фондация „Тротоара“ Деян Янков игрите не са губене на време, а възможност за млади хора да открият себе си. В момента фондацията на Деян стои зад организацията на най-големия гейминг турнир за ученици в България.

Турнирът е основан през 2019 година, когато в него се включват само няколко отбора. “Той цели да покаже, че геймингът не е просто забавление, а може да е нещо сериозно” – казва Деян пред Свободна Европа. Той вижда турнира като стимул за учениците да развият общуването си и работата в екип докато се занимават с това, което обичат.

След успешния завършек на миналогодишното състезание, Деян продължава инициативата и през 2020 година. За участие обаче този път се записват над 300 деца – общо 50 отбора, от които се състезават 30. “Имаше момент, когато в продължение на 8 часа децата коментираха и се оправяха с техника” – казва Деян. Учениците имат и ментор – Стефка Стефанова, главният ръководител зад турнира.

Гейминг турнирът обаче не е единственото събитие, което създадената от Деян фондация организира. Тя реализира десетки събития за ученици и подрастващи – концерти, работилници, спортни занимания и музикални семинари.

Идеята на Деян за организация, която развива творческите умения на младежи се заражда още през 2011 година. Той се вдъхновява от “Рок академия – Дупница” – инициатива, използваща музиката като инструмент за социално приобщаване на ученици. Две години по-късно Деян основава фондация “Тротоара” – там, “където младите хора споделят идеи, мечти, страхове и надежди”.

Една от главните цели на фондацията е да обедини доброволци, граждани, бизнеса и други организации, които заедно да помагат на младежи да се развиват като пълноценни членове на своята общност.

През 2016 година Деян започва работа с екип от доброволци, с които се посвещава на най-мащабния проект на фондацията – TRAP (Trotoara Room for Angry People). “Това е физическо място, където общуването, вдъхновението и творчеството се случват с пълни сили” – казва Деян.

След месеци събиране на материали и усилени ремонтни дейности с помощта на доброволци, TRAP е вече факт. Пространството, което днес се намира в центъра на София, служи за провеждане на работилници, репетиции и срещи с ученици от цялата страна.

“От четири голи стени със счупени прозорци успяхме да изградим най-яката репетиционна и звукозаписно студио” – казва Деян. Освен тях, TRAP притежава оборудвана компютърна зала, както и работилница за рециклиране на пластмаса и стари компютри. А в момента Деян и екипът му работят по изграждане на зала за танци.

Всичко това е напълно безплатно за ползване от ученици и младежи. “Нашият фокус е не да изкарваме пари, а да работим с децата” – казва Деян. Ежедневно ученици репетират, записват музика, рисуват и творят в TRAP.

Пространството за творчество е изцяло поддържано от младежите, които го посещават. “Имаме доброволци, които от първото си влизане в TRAP са тук и помагат” – казва Деян. В TRAP също са забранени употребата на алкохол и наркотици, агресията и лошото поведение. “Учениците сами спазват тези правила, ние не ги караме” – казва Деян.

Само за изминалата година, Деян и “ТРАП-аджийте” са успели да организират няколко фестивала за творческа изява на ученици. TRAP фестивалите включват концерти на ученически банди, художествени работилници, роботика, музикални семинари, танци и еко дейности.

Постоянната работа по фондацията обаче е изпълнена с немалко предизвикателства. “Непрекъснато срещаме пречки. Досега поне сто пъти съм си казвал, че се отказвам.” – казва Деян. Въпреки трудностите в намиране на средства, Деян не спира желанието си да създаде една по-благоприятна среда за подрастващите. “Всеки ден се случва нещо. Програмата ни е пълна през цялото време” – казва той.

Работата на Деян го отличава като финалист в тазгодишната кампания “Будител на годината”, а неговото вдъхновение не стихва. Следващата стъпка в развитието на TRAP е създаването на читалище за всички възрасти и интереси, споделя той. “Децата – това сме ние”, завършва Деян.

Източник: Свободна Европа

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube