fbpx

Инициативата T.R.A.P. през очите на Жо Василев – интервю от metalhangar18.com

Jo Vasilev

Представяме Ви едно интервю с Жо Василев – главно действащо лице в T.R.A.P. – новият проект на фондация “Тротоара”. Каква е неговата роля в проекта, защо имаме нужда от таково място и може ли то да помогне за изграждане на една кариера – вижте!

Jo Vasilev

T.R.A.P. е мястото, където развитието никога не спира. Двупосочният път на обмяна на енергия между младежи и ментори. Бягство, но не от себе си, а към себе си чрез свободата всеки един да бъде това, което е. Защото там ще се създава, ще се твори, ще се танцува, а където има свобода- има изкуство!

Научете повече за тази инициатива и нейното развитие от Жо Василев (Khanъ, Dash The Effort), един от замесените и главно действащи в нея.

Здравей, Жо! Мина време от последното ми интервю с теб, как се чувстваш днес?

Жо: Здравей!
Чувствам се страхотно, денят е слънчев и съм зареден с позитивизъм, за да започна седмицата си!

Този път поводът е съвсем различен, но все така интересен и завладяващ! Какво е T.R.A.P.?

Жо: T.R.A.P. (Trotoara room for angry people) е идея на моят приятел Деян Янков. T.R.A.P. ще бъде младежки център за изкуства, където младите хора ще могат да развиват всички свои таланти и да получават вдъхновение и увереността да ги споделят със света.

Каква е основната ви цел и идея, от къде почерпихте вдъхновение за началото на инициативата?

Жо: Както самият Дидо каза „младите хора са най-дългосрочната инвестиция”. Вдъхновението за тази инициатива е именно това, че всички в нея сме хора на изкуството. Музиканти, художници, танцьори и т.н.. Има много различни подобни проекти, които са успешни по света като Rock academy в Дупница, например ( създадено от шведския клон на Save the children).

Целта на T.R.A.P. е именно да съберем младите хора в едно общество, където взаимно чрез творческият процес да изградят собствени ценности и да се развиват взаимно.

Каква е твоята роля в T.R.A.P. и кой още стои зад този проект, нека разкажем малко повече за вашата дейност, от старта до момента?

Жо: В рекламното видео за T.R.A.P., което сме пуснали в Youtube канала на „Тротоара”, има само малка част от хората, които са замесени в проекта. Те са малка част от екипа, който ще работи там, именно, за да постигне целите на T.R.A.P.. Аз естествено, като фен на музиката и като човек, който се занимава с това, ще бъда по ангажиран с тази част от центъра. Като цяло моята роля е именно да споделям идеята и инициативата с колкото се може повече хора. Както правим и сега хаха.

Ти умееш да се впускаш в нови проекти, защо избра този, какво те привлече по-специално?

Жо: Идеята за T.R.A.P. ме привлече именно заради това, че аз обичам да се впускам в нови инициативи и нови проекти, когато те имат смисъл и могат да вдъхновяват и развиват не само мен, но и околните.

Това,което ми харесва в T.R.A.P., е именно мултифункционалността, която ще има този център, където всеки един талант ще може да бъде разпознат и приет.

Какво трябва да притежаваш, за да убедиш хората, че си заслужава идея като тази?

Жо: Най-вече хъс. И много, много постоянство.

В днешно време цялото общество е съсредоточено само и единствено в своите цели и е доста трудно да убедиш някой, че всъщност твоята цел е именно насочена към него и хората около него.

Когато стартираш нещо толкова голямо, какво е важно да си напомняш? Разкажи ни за процеса и колко време остава до официалното откриване на мястото?

Жо: Най-важното, което трябва да си напомняш, е именно, че трябва да не се отказваш дори и да изглежда трудно. Защото нищо качествено и голямо не идва лесно и бързо. Постоянството е ключът към това да създадеш нещо смислено и вечно.

Има изключително много време и трудности, през които трябва да преминем, преди да открием T.R.A.P. официално. След като вече имаме адрес и съответно планирани и начертани насоки, в момента сме на етап събиране на средства. Това е най-предизвикателното нещо, защото знаем много добре как се гледа в България на подобни проекти, но това не означава че е невъзможно. Даже напротив.

Какви ще бъдат основните дейности, има ли вече интерес към залите?

Жо: Дейностите, които сме си избрали са основно в четири области:

Изкуство – музика, танци, рисуване, актьорско майсторство;

Работилници и ръчен труд – създаване на произведения със собствени умения и сили, ремонт на велосипеди;

Екология, опазване на природата – природосъобразен начин на живот, занимания на открито, почистване на града и природата, информационни кампании, стимулиране на колоезденето;

Срещи и общуване – презентации, обучения, семинари, прожекции, организиране на събития, концерти, изложби, представления и други дейности, в които младите ще участват активно.

Всичко това ще бъде безплатно за младежите. Има интерес и към залите и като цяло към самия проект. Радваме се на доста внимание, но все пак това не ни спира да търсим още поле за изява и да осъществяваме нови и нови контакти.

Като един млад и доста активен човек какво искаш да се промени и какво би те задържало да останеш и за в бъдеще в нашата страна?

Жо: Мога да седя и да изисквам изключително много неща, които да се променят. Това, обаче, няма да промени нищо. Това, което аз знам, е именно, че ние държим съдбата в ръцете си и ако искаме държавата ни да бъде желано място за живеене, то зависи от самите нас да направим България хубаво място за живеене.

Jo V

Трудно ли се гради кариера тук, мислиш ли, че артистите имат нужда от това специално място, за да намерят себе си?

Жо: Изключително трудно. Не е тайна за всеки артист в България, че пазарът е изключително свит, но за сметка на това публиката е изключително отдадена и подкрепяща. Когато започне да твори, всеки има нужда от помощ в това да запознае обществото с творчеството си. Именно T.R.A.P. дава тази възможност на младите – да вдъхне увереност в самите тях, за да може те сами да изградят своята кариера.

Ако имаше T.R.A.P., когато ти самият си бил в тийнейджърските си години, мислиш ли, че това щеше да ти даде по-бърз отскок в развитието или ти винаги избираш по-трудния път и се оправяш сам в живота?

Жо: Определено да.

Когато започнах моят път в музиката, не разчитах и нямах някого на когото мога да се уповавам относно развитието ми. Всички проекти са започнали от нулата и са развити от самите нас в групите ми (с изключение на една от групите ми, в която се присъединих на по-късен етап).

Не съм имал избор да избирам между труден или лесен път, защото всъщност няма такъв. Има труден път и труден път, който можеш да извървиш с помощта на хората, с които работиш.

Това, което T.R.A.P. предлага, е именно алтернатива, чрез която трудният път да стане една идея по-лесен. И по-хубаво споделен.

И финално, какво ще посъветваш всеки млад подрастващ, който търси своето място в живота?

Жо: Мога да посъветвам всички търсещи, да продължават да търсят. Нищо хубаво не идва лесно. Да намериш себе си и да намериш мястото си е изключително трудно и всеки човек търси това цял живот. Смисълът на живота ни е именно да намерим този смисъл. Да намерим себе си в идея.

Никога не трябва да се отказваме от това да търсим нашето място. Защото то търси нас в същото време.

Благодаря ти много, Жо! Винаги е удоволствие да взимам интервю от теб и да следя интересните проекти, в които участваш! Успех с T.R.A.P.!

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube