fbpx

Младежи в атака. Вдъхновяващ разговор за младежкото самоуправление в ефира на радио “София”

Агентът на Радио София Деян Янков от “Тротоара” не само засне едни млади герои в свое видео към една от мисиите, но и доведе в студиото Наталия Борисова от Софийската математическа гимназия, Ангел Лозанов от 121-во училище “Георги Измирлиев”, Константин Черганов от 91-ва немска гимназия.

И тримата са представители на ученически съвети в своите учебни заведения, а темата за самоуправлението на учениците възниква от самосебе си.

Когато хората са млади, нуждата да правят нещо заедно, да се борят за правата си и да искат нови неща, се появява по естествен начин. Когато станат големи (възрастни) първоначалните им желания и амбиции са удавени от битовизми, коментира Деян Янков.

Очевидно, за да сме активни граждани, трябва да сме свикнали със самостоятелните решения от малки.

Младите хора в студиото на Радио София разказаха, че мотивацията да участват в органите на самоуправление в училище е свързана с желанието за доброволчество, за инициативност, споделяне на мнения, за организиране на привлекателни културни събития, за активности, които да са от полза за всички.

Хубавото е, че има и училищни ръководства (като в СМГ), които са отворени към идеи и предложения, вслушват се в глада на младежите.

Учениците  в 91. НЕГ обаче невинаги получават търсените отговори от педагогическия състав.

Всъщност ученическото самоуправление има няколко нива: паралелка, клас, училище, градско и национално ниво.

На национално ниво действа Съвет на децата – консултативен орган към председателя на ДАЗД (Държавна агенция за закрила на децата).

Оказва се, че много често от страна на училищното ръководство не се иска повече от това – директорът да разреши учениците да реализират идеите си, допълни Деян Янков.

Източник:Младежи в атака – БНР

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2023 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube