fbpx

Как читалището може да ти помогне да не се “бъгнеш” докато си млад?

“При нас в читалището се стремим да отговорим на индивидуалните интереси на учениците, да им помогнем да намират приятели, среда, интереси, разказа в “Нощен Хоризонт” Деян Янков, председател на читалище “Тротоара 2020”.

Янков самият работи с любов, грижа и отговорност към тийнейджърите и подрастващите.

“Рядко съм виждал родители, които да искат да вникнат истински в проблемите на своите деца, това на жаргон, ги “бъгва” тийнейджърите, а те не искат да се примиряваш с това. 

Започват да търсят нещо, което да ги вдъхновява, тоест – да си е само твое, да ти даде вътрешна сила – това при младите хора е една борба за оцеляване, разказа още за “Хоризонт” Янков.
Дейностите на читалището са насочени към създаване на подходящи условия за творчество и изява на младежите.
Екипът на читалището доказва, че емоцията и страстта, вдъхновението и желанието да твориш помагат в израстването на младите, в изграждането на културни, духовни, интелектуални и национални ценности.
Освен това се формират жизнени цели и пътищата към тяхното постигане.
“Аз много харесвам една концепция, наречена – “Пътят на героя”. Тя е претворена в много филми. Героите могат и да не оцелеят, но се връщат от приключението по-силни, по-мъдри и научили много неща…Този път на героя чисто психологически е пътят на един човек от раждането до смъртта. На 14-15 години всеки млад човек започват да го глождят въпросите и търсенията, а на 18 години вече тръгваш по пътя на героя, така да се каже, разказа още Янков.
“Вече знаеш какво искаш, но се сблъскаш с реалността и виждаш, че тя не е това, което си си мислил…което си искал да сбъднеш и вече идва противоречието.
Моята цел в читалището е да подхранвам тези техни мечти и идеали, да не ги забравяш никога, независимо от реалността, изтъкна още Янков за БНР.
Да не губят идеалите си младите, това е важно за мен, обобщи той.

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube