fbpx

Първа немска гимназия за пиесата „Криворазбраната цивилизация“

Рали Виденова заедно със свои съученици десетокласници от Първа немска гимназия репетират усилено за пиесата „Криворазбраната цивилизация“ през пролетта на 2018г.

Тя е редовен посетител в T.R.A.P и така фондация Тротоара поема инициативата да ѝ помогне за събитието.

  • Колко често ходиш на театър? Имаш ли си любима пиеса?

Редовно ходя на театър – това е едно от любимите ми занимания. За любима пиеса не мога да кажа, защото тъкмо отивам да гледам някоя, тя ми харесва и след това отивам да гледам друга, а тя ми харесва повече и така до безкрай! Но любимото ми място е Народен театър „Иван Вазов“.

  •  От колко време се занимаваш с театър?

Когато решихме да поставим пиесата „Криворазбраната цивилизация“, аз всъщност не се бях занимавала с театър дотогава. Беше за пръв път, както за мен, така и за останалите и беше ново и много интересно изживяване.

  •  Как реши да поставите точно тази пиеса и каква беше твоята роля?

„Криворазбраната цивилизация“ (1871) е сатирична пиеса, към която интересът несъмнено не стихва и поставените проблеми в нея са актуални и днес. Аз и моята съученичка Вилислава Лозанова бяхме режисьори. Първоначално организирахме кастинги между тогавашните  9-ти и 10-ти класове и изисквахме от съучениците ни да се представят с един монолог и диалог. После избрахме актоьори от явилите се и следващата ни задача беше да намерим място за репетиция.

Ето какво разказва една година по-късно и самата тя за себе си и организацията около пиесата:

  •  Как помогна T.R.A.P за пиесата?

Екипът на T.R.A.P не ни предостави само място за репетиции, а ни помогна и с вяра в нас, което беше основното нещо, което ни липсваше. Притеснявахме се, понеже бяхме неопитни, но едно „Хей, спокойно, справяте се страхотно!“ ни действаше окуражително и ни помагаше да продължим напред. А също така Деян Янков (основател на фондация Тротоара) ни услужи и с декор за пиесата (маса, столове и т.н.), което беше повече от страхотно.

  • Къде се състоя пиесата и колко души дойдоха да ви гледат?

Пиесата се състоя в Кино „Влайкова“ и за изненада залата беше пълна, нямаше достатъчно места за всички гости!

  • Какви са бъдещите ти планове относно театралното изкуство?

Засега мисля да се оттегля от организацията на бъдещи подобни пиеси в училище и да се фокусирам повече върху себе си. Бих искала да посещавам школа за актьорско майсторство и да започна да се уча от нулата, да разгледам различни подходи при организацията на театрални събития и да се отдам на нещо, което обичам – магията на театъра.

  • Много благодаря за отделеното време, Рали. Пожелавам ти успех във всяко твое бъдещо начинание!

Благодаря за поканата за интервю и за пожеланието. До нови срещи!

Автор: Дейанира Борисова

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube