fbpx

НПМГ Алумни Клуб и ролята му в ТРАП фест 2018

В организирането на мащабния и изключителен ТРАП Фест, с цел да помогнат на фондация „Тротоара“, се включват много други институции и организации, вдъхновени от благородната инициатива. Освен учениците от НПМГ и СМГ,  огромна подкрепа оказват и от страхотния „НПМГ Алумни клуб“.

Алумни  клубът към НПМГ е неправителствена организация, която е основана през пролетта на 2017 г. За създаването ѝ нейният заместник-председател Ива Руснакова разказва: „Всъщност събитието, което ни обедини, беше кампанията „Не Пипай Моята Гимназия“ във връзка с промени в образователния закон, след които националният статут на нашата гимназия беше поставен под въпрос и съответно приемните изпити също“.  Председателя на клуба Пламен Иванов допълва: „Идеи за подобна организация е имало много през годините, още ученици завършили през 90-те са го обсъждали, но така и не са били осъществени. Ние извадихме късмет, тъй като кампанията “Не Пипай Моята Гиманзия” беше на точното място в точното време. В началото на 2017 г. , след като неведнъж с приятели бяхме обсъждали, че НПМГ има много голям потенциал в лицето на своите завършили,  се събрахме в София и разменихме идеи за това кои са най-добрите начини да използваме този потенциал и как да създадем една общност, която да развива както себе си като организация, така и да спомага за развитието на своите членове. А също така и да помага на образованието в НПМГ, тъй като според нас българското образование като цяло започва да запада последните години. Ние искахме да използваме т.нар. дух на НПМГ, за да ни обедини. Той се съхранява през годините и е добре познат на всички възпитаници на гимназията“.

Според Ива този упадък в образованието идва основно от посредственото отношение и именно чрез духа на НПМГ посредствеността може да бъде изтласкана извън учебния процес, защото духът – това са учениците,  хората и техните истории, това е пълната противоположност на посредствеността.

Ива и Пламен добавят,  че не искат Алумни клубът да е нещо специфично само за НПМГ, а имат желанието да вдъхновят и други училища да направят свои алумни клубове. Затова и събитията, които те организират например „НПМГ Алумни Форум: Вдъхновение за бъдещето“, който се проведе през ноември тази година, са отворени за всички желаещи и любознателни, а не само за възпитаници на НПМГ. Според тях за всяко училище е полезно да има алумни клуб, защото вдъхновението за развитие и промяна идва от хората, от желанието да предадеш това, което си научил. А това да направиш нещо за някого, да предадеш собствения си опит, да развиеш потенциала, който виждаш в по-младите, да ги вдъхновиш седи в основата на алумни общностите.

На въпроса каква е същността на клуба Ива отговаря: „Чисто административно клубът представлява неправителствена организация, имаме Управителен съвет, имаме Надзорен съвет, имаме съответно и председател, имаме и много членове – бивши ученици на НПМГ. В своята същност обаче той е много  повече от това.“

За дейностите, с които се занимава клубът, Пламен разказва: „Първата дейност, с която се занимавахме, беше организирането на един доста голям концерт, който излезе далеч извън рамките на училището и събра над хиляда души в зала “Универсиада”. Специални гости бяха БТР. Този концерт донякъде беше организиран с цел събуждане на духа на гимназията и дойде много на място. Между 2009 и 2012 г. имахме изключително добре организирани концерти, после тази традиция замря, а концертът от 2017 г. я съживи отново“. Ива споделя за концерта: „Това беше невероятно емоционално изживяване за всички ни. Концертът показа, че НПМГ не е само наука, олимпиади и състезания, но и изкуство, музика, танци и всички прекрасни измерения на творчеството“.

Алумни клубът също така е организатор и на няколко серии от лекции, сред които „Дни на отворените врати в НПМГ“ през есента на 2017 г.  и „Алумни Форум“ през пролетта на 2018 г.. С тези събития те целят както да достигнат бившите, настоящите и бъдещите ученици на НПМГ, така и всички други любознателни приятели на науката.

На въпроса каква е връзката между Алумни клуба и фондация “Тротоара“ Ива и Пламен отговарят единодушно: „Връзката между нас и „Тротоара“ си има име и това име е Деян“. Пламен разказва, че Деян помага на Алумни клуба съвсем скоро след създаването му – първо с концерта, после със сайта на клуба, а след това и като лектор на форума “Вдъхновение за бъдещето”. Деян е един истински представител на това, което означава да си НПМГ-ец, той е всичко, което поиска да бъде, в него се усеща духа на НПМГ много силно. Неговите инициативи са изключително нужни и полезни, но и същевременно представени по много атрактивен начин. Той има нашата пълна подкрепа, както и ние имаме неговата. Връзката не може да бъде по-силна, честно казано“, заключва Пламен.

Алумни клубът се включва и в организирането на първото издание на ТРАП Феста. Тази година те се надяват, че освен че ще помогнат за популяризирането на събитието, ще имат и физическо присъствие на място, като ще се включат с помощ в организацията.

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube