fbpx

Да помогнеш на нуждаещ се, не те прави свръхчовек, но ти носи удовлетворение

Индустриализацията и урбанизацията на все по-обширни територии са едни от най-обективните показатели за развитието на един град или държава. Наред с позитивите обаче, разрастването им води със себе си и негативи, срещу които уж няма как да се борим или е по-добре друг да го стори вместо нас. Показателно е отношението ни към отпадъците, които изхвърляме всеки ден, без да се замисляме, че част от тях могат да бъдат рециклирани. Оправдаваме подобно поведение с факта, че живеем в консуматорско общество, в което желанието да притежаваме повече и по-нови неща взема връх, а в резултат  оставяме след себе си все повече отпадъци, унищожаващи природните ресурси.

С ясното съзнание, че свръх консумацията няма как да бъде спряна, скулпторът Любомир Мишонов насочва вниманието към по-рационалното използване на закупените от нас продукти. Прави го по един нетрадиционен начин като създава копие на световноизвестната Статуя на свободата, изградено от всевъзможни пластмасови опаковки. За разлика от оригинала в Ню Йорк, чийто скъсани окови символизират премахването на робството, тези на статуята в София, са знак за скъсаната връзка с реалността. Разликите между двете не свършват дотук, защото вместо факел, символизиращ напредъка на обществото, статуята на Мишонов държи мобилен телефон, а на мястото на американската конституция виждаме плочка с надпис „Черен петък“.

Локацията на творбата не е избрана случайно. Тъй като целта на автора е да покаже истинското лице на упадъка, до който е достигнало съвременното общество, произведението, наречено „Статуя на Великото потребление“, се намира на покрива на един младежки център, където успява да провокира голям интерес и дискусии сред посетителите. Собственикът на мястото  фондация „Тротоара“, има амбицията да вдъхновява младите хора за реализиране на лични идеи, да изграждат свои ценности и да станат активна част от промяната, за която всички мечтаем. И макар сградата в момента да е в ремонт, амбицията на Деян Янков и екипа му е да организират традиционния за фондацията „TRAP фестивал“ в края на годината.

 

 

Тазгодишното издание е трето поред и в него освен да се забавляваме, искаме да ангажираме учениците в различни доброволчески дейности -казва Деян Янков, основател на фондация „Тротоара“, и допълва:  Само през миналата година, те бяха 150, а посетителите над 1000. Получава се едно интересно събитие, което обединява всички наши дейности – рециклирането, изкуствата, музиката, танците и се превръща в един незабравим празник. Междувременно в момента провеждаме гейминг турнир по „League of Legends“,чийто финал ще е на 7 и 8 декември по време на TRAPFestivalТова е отборна игра, в която всеки тим има свои задачи, задължения и позиции. Изисква се да имат и стратегия, а отборното мислене е особено важно както за играта, така и за начина на мислене на човека. Условие за участие в този турнир е минималният успех от предходната учебна година на кандидата да е 4.00. По този начин, както и с наградния фонд от 3000 лева, искаме да покажем на учениците, че успехът има значение за някои неща, в които могат да се включат. Записаните отбори са 18, които ще се състезават в две фази – групова и директни елиминации.

След реконструкцията, Центърът ще разполага с репетиционна, звукозаписно студио, зала за танци и работилницата за рециклиране и ще продължи да развива своите каузи, свързани с по-доброто настояще и бъдеще за обществото. Една от програмите, по които работят се нарича „Доброволци в действие“, но според Деян, доброволчеството все още е твърде слабо развито у нас. Затова Янков съветва учениците от Центъра да помагат на нуждаещите се, макар и непознати, защото това не те прави свръхчовек, но носи удовлетворение.

 

ИЗТОЧНИК: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101164108

Tags:

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2023 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube