fbpx

И аз участвам! – Родителски кръг в ТРАП

Тази статия е за родители, които обичат и разбират своите тийнейджъри! Които знаят какво е детето им да им тръшне ядно вратата, а след 10 минути да ги прегръща в еуфория. Които виждат потенциала на своя ядосан тийнейджър и се лашкат ежечастно между желанието да го затрият със собствените си ръце и желанието да ги закрилят с любов до 50 годишна възраст. Не, сериозно тази статия е за хора, които знаят колко важно е децата да растат като свободомислещи индивиди с утвърдени ценности и разбират, че това не е лесен процес. За тези, които знаят, че за възпиташ юноша, факторите – семейство, образование и социална среда са в силна симбиоза и само доброто управление на тази симбиоза ще доведе детето им до пълноценен, свободен, креативен, самостоятелен и докзващ се Човек.

И така, скъпи родители, до 3-годишна възраст д-р Спок уверено ви водеше по пътя на родителството. После карахте на интуиция и чиста любов, защото за човечето все още бяхте центъра на света му. Но ето, че -тийн възрастта дойде и малкия бузест наследник, стана опърничав, пъпчив тийнейджър, чиито действия и мисли ви докараха 50 % от белите коси. Неориентираност, неразбраност, непослушание, инат и гняв – вече познавате тези емоции във вашите деца. Но знаете и че са нормални състояния в изграждащия характер млад човек. Сега вече сте на етапа, в който трябва най-много да разбирате и подкрепяте децата си.

Да си родител на тийнейджър не е лесно – баланса между контрола, който трябва да упражнявате над детето и свободата, от която то се нуждае, за да успее да открие себе си е изключително крехък. Всички ние искаме децата ни да израснат здрави, щастливи и пълноценни хора и да им дадем най-доброто. Но как да направим така, че хем да им дадем жадуваната свобода за себеизразяване, хем да сме сигурни, че сме дали свобода, а не свободия? Нормално е като родител да се плашите от думата „свобода” – това означава хаос и безредици, но под свобода на избора, нека разбираме т.нар. „контролирана свобода на избор”, да дадем повече от една възможност на детето, да проявим търпение и разбиране към неговите интереси, да променяме и развиваме средата, съобразно промените и развитието на интересите на детето.

Нека ви представя някои от идеите и целите на  Trotoara Room for Angry People

Един от принципите на  Т.Р.А.П. е чрез творчеството, като педагогически инструмент, младите хора да бъдат насърчавани да развиват своите умения и таланти и активно да откриват нови. Чрез емоцията, страстта, вдъхновението и желанието да творят, да изградят ценности и жизнени цели. Да имат вяра в себе си и да повишат самочувствието си.  Тrotoara Room for Angry People е физическото място, където общуването и творчеството в различни области се случват, където се провеждат репетиции, срещи, кръжоци, работилници и други дейности с младежите. Без ограничение на пол, принадлежност и социален статус. Тук учениците получават нови умения и знания, различни от преподаваното в училище. Чрез прилагане на удивителния L3 метод се цели намаляване риска от депресия, времето прекарано пред телевизора и компютъра,  употребата на алкохол и наркотици и създаване на хора с уникални персоналности.

Eто какво казва Денка Спирова, бивш началник на отдел Закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане, майка на три деца:

“В тази възраст децата искат да се уважава идентичността им, да бъдат приети и оценени, такива каквито са. Не на базата на училищни оценки, напредък в извънкласни дейности (като уроци по пиано, рисуване и т.н) или материални притежания. Това е момента, в който детето гради своята самооценка и е изключително важно за него, както  връстниците му, така родителите да го приемат и подкрепят. Един много добър модел за постигане на личностна самооценка е екипната работа, където чрез обединяващи дейности, всяко дете изпъква със своята индивидуалност. В училище това рядко се постига, тъй като там се получава един шаблон за напредък – уроците и изучавания материал, а и присъства контрол – учителя, а както знаем тийнейджъра упорито избягва контрола. Също така в училище се получава и конкуренция изявена чрез борбата за по-добра оценка. Важно за децата в тази възраст е да успеят да се изявят без да се конкурират. Това може да се постигне с една обща, обединяваща цел. Дейност, в която могат да се изявят всички със своите индивидуалности и чрез нея да израснат и даже да надскочат себе си. Добре е децата да имат място на което да се събират, за да споделят и да се изявяват. Място на което да има контрол, но не авторитарен. Важно за тях е да участват в изграждането на правилата и така се получава вид самоконтрол”.

Една от целите на Фондация “Тротоара” е приобщаване на родителите към дейностите, защото семейството е важен фактор за постиженията на учениците. Родителите не само трябва да са съгласни техните деца да участват в проекта, но трябва също така да валидират тяхното участие, като са активна част от различните мероприятия, да ги подкрепят и едновременно с това да развиват и своите способности като родители чрез тези дейности. Много от родителите вече са запознати с дейностите на ТРАП и директно или индиректно участват. Попитахме някои от тях какво мислят за идеята и мисията на Тротоара и майката на Ади, Люба сподели:

“Мястото е интересно и ако бях на 14г. страшно щеше да ме кефи в сегашния си вид. Идеята е великолепна и мога само да благодаря на Деян Янков за усилията и отдадеността. Със сигурност е полезно за младите хора да имат място за изява, за труд и спазване на правила в общност различна от семейството и училището. Там е вторият дом на моето дете и се радвам се, че участва в предизвикателствата на ТРАП. С огромно удоволствие бих участвала и аз в инициативи по въпроси касаещи децата и ще бъда щастлива да помогна с каквото мога! Но мисля, че достъпа на родители, трябва да е само след одобрението на децата 🙂 “

Ако четете това, най-вероятно вашият тийнейджър има членска на ТРАП или полага усилия да я заслужи. Познавате ни (или не съвсем), а ние познаваме превъзходно вашето дете. Но не познаваме Вас. За това Ви призоваваме да станете част от идеята и заедно да израснем и да дадем светлото бъдеще на децата ни, защото те го заслужават. Включете се в Родителския кръг “И аз участвам!” на Trotoara Room for Angry People. Елате да се запознаем (на адрес Ул. Братя Миладинови № 26), включете се в проектите ни, споделете идеите си, за да продължим напред, защото Заедно можем повече!

Очакваме Ви на 8 и 9 декември в София Тех Парк, зала “Джон Атанасов” на Фестивала на младежта, технологиите и изкуствата –  TRAP fest 2018 – Приключението 2, където можете активно да се включите в Родителския кръг.

И където между другото вече над 150 вдъхновени тийнейджъра вече са се записали за доброволци, изпълнители, отговорници и участници в най-голямото събитие на Тротоара до сега.

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube