fbpx

“Тротоара” поема към сърцето на България

На 8-ми и 9-ти септември южните склонове на Стара планина се превръщат в рок сцена под звуците на фестивала “We Are Going to Мъглиж”. Именно на 15 км от Казанлък, фондация “Тротоара” организира и скаутско преживяване за деца и тийнейджъри в сърцето на Балкана.
В партньорство с фестивала в Мъглиж, фондация “Сийдър” и Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО), екипът на “Тротоара” ще предостави еднодневно планинско обучение.

В събота сутрин (09.09.) групата тръгва от фестивалната поляна, която е на петнайсетина минути пеша от центъра на гр. Мъглиж.

Mежду 10:30 и 16:00 часа младите скаути ще имат възможността да прекарат един ден в планината и да придобият необходими познания, за да се справят сами в трудни ситуации.
Обучението за практически умения в природната среда, ще премине с игри и забавления, за които ще се погрижат екипът на “Тротоара” и координаторите на децата от фондация “Сийдър”.

Това е организация със социална насоченост към деца, лишени от родителски грижи. Деца и младежи от центъра за настаняване от семеен тип в региона на Казанлък ще сформират групата, която ще участва в обучението.
Около 15 ентусиасти ще бъдат преведени през най-важните стъпки за безопасен престой сред природата, с грижа към околната среда.

Децата и младежите на възраст между 12 и 18 години ще научат повече за правилното поведение в планината. Също така ще бъдат въведени в техниките на планинското ориентиране и намиране на правилния път при планински преходи. Те ще получат въведение за работа с карта и компас.

Специалистите от УАСО ще им предадат ценни съвети за това как да се справят и да оцелеят в рискови ситуации. Младежите ще се научат как да си запалят огън и да приготвят храна на място, на което няма вода и електричество. А след обяд ще могат и сами да си направят бивак за пренощуване и да си разпънат палатките.

Целта на този ден сред природата е младите да се научат да опознават и пазят околната среда, а и да намерят нов начин да се забавляват далече от технологиите. Наученото през деня ще им помогне да се подготвят за рискови ситуации. Това е и основната мисия на УАСО, които работят съвместно с Българския младежки червен кръст и на Националната асоциация на доброволците в Република България.

„Бедствия без жертви” е мотото, което следват членовете на отряда. А подобни инициативи като съботното планинско преживяване работи в полза за общество, подготвено за адекватна реакция при бедствия, аварии и катастрофи.

На фона на музикалния фестивал, който се провежда за пети пореден път, младите хора ще имат възможност да изпитат “свободата” (каквото е мотото на “We are going to Мъглиж”) и в по-различна форма.

Вечерта ще продължи с най-доброто от българската авторска рок-сцена. В рамките на двата фестивални дни почитателите на по-твърдия звук ще могат да чуят общо 11 групи. Както добре познати на публиката имена, млади и все още неизвестни музиканти ще имат възможността да представят музиката си – също традиционно за фестивала.

“We Are Going to Мъглиж” е насочен към широката рок публика и се стреми да поддържа и развива българската авторска музика. Фестивалът се провежда в местността Равня на около километър от гр. Мъглиж. Тази година Фондация “Тротоара” подкрепя организаторите на фестивала.

Автор: Лилия Йовчева

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube