fbpx

Remote Year процъфтява с позитивен отпечатък в София – изграждане на T.R.A.P. заедно с Тротоара

12 група от Remote Year 12th – Veritas

Дигитални номади, които посещават София като част от тяхното едногодишно околосветско пътешествие, помагат за създаването на ново творческо пространство за млади хора в българската столица.

Нейтън Круп, Стиви Клобър, Зак и Николас са част от групата от 52-ма участници на Remote Year, компания, която предоставя възможност на професионалисти, които работят дистанционно, да обикалят света заедно. Групата започва своето пътешествие в Сплит, Хърватска и продължава през Прага и Валенсия преди да се установи в София през месец август.

Техният маршрут им позволява да се потопят изцяло в местните общности, но на много от тях им допада и възможността да допринасят към тях чрез доброволчески труд.

Те помагат на фондация Тротоара, по проекта T.R.A.P. Тротоара е българска фондация, която иска да подкрепи младите хора в страната да се занимават с творчество, изкуства, музика и много други дейности. Основана през 2014 г., организацията в момента ремонтира основно една сграда в центъра на София, която цели да превърне в център по творчество и вдъхновение, който да се посещава от деца и младежи с различен социален статус, възраст и образование и да бъде напълно безплатен за всички желаещи.

“Да работиш с благотворителна цел не беше част от програмата, но на първата ни локация, в Сплит, имахме възможност да се включим като доброволци за една местна организация – в Сплит това беше подслон за улични кучета – така че идеята допадна много на една част от нас и решихме да направим нещо, което да може да бъде продължавано след нас и от следващите групи” казва Нейтън, който е мениджър на проекти и е от Ню Йорк.

“Аз съм истински впечатлен от работата, която са свършили за толкова кратко време – от движещата сила, отношението, визията – изглежда те са в един работен процес, който е изключително приятен и аз се наслаждавам на възможността да участвам в него”, казва Нейтън.

T.R.A.P. – Trotoara Room for Angry People, предна част на сградата
Снимка: Kimberly Koenig

Музика, танци, рисуване, театър и други дейности ще бъдат представяни в работилници и обучения в сградата T.R.A.P., която фондацията в момента ремонтира и обновява. Организацията води успешна комуникация за корпоративно спонсорство с различни големи фирми, които показват интерес към проекта, но освен това тя разчита и на подкрепа от българското общество, за да финансира работата по ремонта на сградата. Това става чрез онлайн дарения и организиране на различни концерти и мероприятия.

Това е третата група участници в Remote Year, които са вложили физически труд в реновирането и ремонта на новия младежки творчески център.

“Трудното политическо минало на България, както и натискът от модернизацията водят до появата на редица социални проблеми и позитивните модели на поведение липсват за много млади хора”, казва Деян Янков, създател на проекта T.R.A.P. и директор на фондацията.

“Целта ни е да създадем една развиваща и подкрепяща среда за децата и тийнейджърите, за да могат те да си изградят самочувствие и да повярват в себе си и уменията си чрез креативното себеизразяване”, добавя той.

T.R.A.P. също така получава подкрепа в управлението на проекта и маркетинговата стратегия от хора, които са работили за водещи компании в тези области. Групата също така работи и по основаването на онлайн портал, който ще дава информация за всички проекти и общности, на които те помагат.

“Чрез онлайн портала хората ще могат да даряват средства и ще имат възможност да научат повече за Тротоара или за другите организации, на които помагаме по пътя си”, споделя Николас.

За T.R.A.P. такъв тип опит, изложение и практическа подкрепа са незаменими”, казва неговият основател.

“Поставили сме си много амбициозна цел – да прилагаме методи на иновативна педагогия в България”, споделя Деян. “Все още има много предизвикателства, които трябва да се преодолеят, но подкрепата на хора като Нейтън, Стиви, Зак и Remote Year е знак, че сме на правилният път.”

Деян Янков, Директор на Тротоара
Снимка: Kimberly Koenig

Remote Year Veritas завършват започнатото с позитивен отпечатък в T.R.A.P.!

През август 2017, Remote Year Veritas пребивават в София, България. Градът с най-нисък доход на глава от населението в цяла Европа. Един град, в който възможностите за образование и работа са доста ограничени. Един град, в който младежите много често не намират надежда за бъдеще. Но съществува една неправителствена организация в София, която помага да се предоставят позитивни и творчески решения, за борба с безнадеждността.  Trotoara Room for Angry People (T.R.A.P.) се занимава със страхотни неща, които може да видите в прикачените снимки и видео. Групите Veritas, Kaizen и Balboa от програмите на Remote Year се свързаха с T.R.A.P., за да насочим талантите и енергиите на нашите екипи в помощ на T.R.A.P.  за изграждането на първа фаза от проекта, а именно ремонта на тяхното пространство за срещи в София, което цели провеждането на занимания по музика, танци, изкуства, театър, както и други форми на позитивно творческо изразяване.

Balboa бяха първи. През юни 2017 г., екипът си партнира с T.R.A.P., за да им помогне да преобразуват пространството от изоставени индустриални помещения, като разчисти боклука и строителните отпадъци, за да може то в последствие да се превърне в творческо пространство, където да могат да се събират тийнейджърите.
“Беше един невероятен опит да се работи по проекта T.R.A.P.! Деян беше изключително вдъхновяващ, помогна ни да се потопим в неговите виждания за пространството, обясни неговата важност за обществото и така часовете работа от наша страна придобиха истински смисъл.” – Фийф Антъни.

Галерия със снимки (натиснете за още)

Remote year is thriving with positive impact in Sofia, Bulgaria – building T.R.A.P. together with Trotoara

Remote year допринасят с положително въздействие в София, България – изграждайки T.R.A.P. заедно с Тротоара

След това се включиха Kaizen през юли 2017 г. Те превърнаха в действия идеите, предложени от Balboa, като продължиха преустройството на помещенията, събаряйки стени и разчиствайки отломки. Под ръководството на членовете на комитета за позитивно влияние – Шон Мариър, Джанаки Десай и Ейми Драуин, учстниците от Kaizen се обединиха буквално да разчистят пътя, което да позволи на T.R.A.P. да продължи напред с плановете за пространството. Дан Диърборн от Kaizen казва

“Да бъда доброволец за T.R.A.P. ме накара да се почувствам сякаш подкрепях малък бизнес в големия град, който всеки обича.”

През август 2017 г., екипът за позитивно влияние на Veritas, воден от Нейтън Круп и Ник Тайрел, имаха възможност да “надстроят” над работата на екипа от Balboa и Kaizen. Екипът се мобилизира, за да превъзмогне първата фаза на проекта (90 м2), която включваше допълнително събаряне на стени, разчистване, работа по електрическата инсталация и боядисване. Но преди да може да започне тази работа, проблемът с липсата на пари за материали трябваше да бъде разрешен. Решението? ДА НАПРАВИМ ПАРТИ!

Veritas предостави първоначалната сума, а основателят на T.R.A.P., Деян Янков, намери група местни доброволци, които да осигурят и да доставят храна, напитки, лед и други необходими неща за пространството, също така имаше традиционна българска музика с гайди, благодарение на Христо и Станимир, както и музика на живо, която изсвири Димо Стоянов от известната българска група P.I.F. Veritas и екипът на Remote Year, които също бяха в София през август, обединиха силите си, за да подкрепят усилията по събиране на средства. Участниците от Veritas Уил Фъргюсън, Ерик Шенг и Идън Шери “заложиха” главите си на търг, като възможност да ги снабдите с “прическа”, използвайки машинка за постригване, която Ян Ло любезно предостави. За дарение с минимална стойност от 10 лв., Нейтън Круп даваше подробни инструкции на всички, които искаха да подобрят своите умения в отдавна забравеното изкуство да си отвориш бутилка (много евтино!) шампанско с меч. На края партито събра сума от 1800 лева, която беше доста над сумата, нужна за започване на планираните ремонтни дейности. Всъщност сумата, която беше в повече, беше достатъчна, за да позволи на T.R.A.P. да добави и охранителна система към плановете за реконструкция.

С набирането на тези средства, Veritas помогна на Деян да продължи с основните ремонтни дейности. На 14 август, специален екип подготви помещенията за боядисване, свали отчупващата се мазилка, премахна старите поставки за осветителни тела и  се подготви за премахване на част от старата подова настилка, която се нуждае от смяна. Втори екип се включи на 16 август, като продължи с премахването на пода, подреди разместените тухли в стените и започна работата по боядисване на помещенията. Финален екип довърши боядисването на 18 август.

Сега, след като пространството за срещи е почти готово, Veritas все още работи, за да помогне на Деян с други необходими неща, като стратегическо планиране и дейности за набиране на дарения, с които T.R.A.P. да се движи напред.

Remote Year остави позитивно отпечатък в София!

Автори: Scott Dukette (член на RY Veritas) и Весела Тодорова

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube