fbpx

Интервю с Кевин – участник в “Musicproject” от хип-хоп бандата – “Black Benji” (трета част)

Кевин е един от участниците в “Save the children – Мusicproject” , разработен от Мике Свенербранд в сътрудничество с шведския клон на международната фондация “Save the Children.”
Главната идея на “Musicproject”, или още познат като L3 метод, е вдъхновяването и даването на знания, чрез развиване на музикалния талант на участниците. По този начин, децата успяват да наваксат с пропуските си в училище и имат амбицията да се занимават активно с правенето на музика. Задължителните дисциплини вървят в “пакет” с уроците по музика, така че няма как да бъдат пропуснати. За да бъде успешно завършена програмата, учениците трябва да представят добри резултати не само в музикалните си занимания, но и в задължителните дисциплини – английски, математика и шведски.

Кевин е талантлив младеж, който обича да създава музика и да предават нейното послание. Постъпва в училището на Мике Свенербранд, за да подобри своите академични оценки, тъй като е срещнал трудности в образователната система в Швеция. Чрез участието си в “Musicproject” се мотивира както да учи по задължителните предмети, така и да продължи да се занимава с това, което най много обича – музиката.

В това интервю, което направихме с Кевин, ще разберете повече за музикалния живот на групата и времето, което е прекарал в училището на Мике Свенербранд.

Т: Разкажи ни повече за времето, изкарано с Мике и за твоето участие в неговия “Music project”. Как се случи всичко?

К: Училището винаги е било трудно за мен. Всичко, което исках е да свиря на китара и да правя музика. Тогава започнах да посещавам училището на Мике, като все още моите оценки не бяха толкова добри, а основният ми интерес беше музиката. Разликата между неговото училище и останалите беше в това, че той ни насърчаваше да правим нещата, които харесваме вместо да ни наказва за нашите слабости. Ако обръщаме повече внимание на основните занятия, тогава ще имаме възможността да свирим на инструменти и да правим музика в останалата част от деня. Заради всичко това имах мотивация да си пиша домашните.

Т: Музиката помогна ли ти с останалите оценки?

К: Да, помогна ми много.

T: Останалите изпълнители от групата също ли участваха в “Мusicproject”?

К: Да, барабанистът и един от рапърите бяха в музикалната програма също, но всички отидохме по различно време.

Т: Разкажи ни за началото на вашата хип-хоп банда: как се сформира, кога и къде?

K: Веднъж бях на “брейк батъл” тук в Малмьо и слушах музиката, на която изпълнителите танцуваха, също така вече познавах приятели, които биха се изкефили на тoзи тип музика (хип-хоп/фънк с жива банда). Извиках няколко приятели на събитието, за да чуя тяхното мнение за музиката, която пускаха, и така те харесаха идеята. Още същият ден определихме дата за репетиция. Това се случи преди 2 г. и оттогава до сега се случиха много неща. Сега се стараем да обединим четирите елемента на хип-хоп културата, така че знанието и нейното осъзнаване да достига до повече хора.

T: Откъде идва името на групата ви – “Black Benji”?

K: Black Benji бил лидер на бандата, наречена “The ghetto brothers”, които живели в Южен Бронкс в Ню Йорк. В началото имали опасна репутация, но Блек Бенджи искал да превърне отрицателните неща в положителни. Така, той предложил всички банди в Бронкс да сключат примирие и да вложат енергията си, за да въздигнат обществото вместо да го унищожават. Освен това хип-хоп културата е била зародена и бандите започнали с хип-хоп “батълите”, които били форма на мирно решение срещу насилието.

Т: Защо избрахте точно хип-хоп, а не някакъв друг жанр музика?

К: Усещам, че хип-хопа има силно въздействие върху младите днес и ако имаш нещо важно за казване в своите текстове, може би някой, който никога не би достигнал до тази информация в неговото ежедневие, ще стигне до нея благодарение на музиката.

Т: Какво послание може да “изпратите” на младите хора, които не могат да получат добри академични оценки, а обичат да се занимават с музика? Трябва ли да участват в такъв музикален проект подобен на този на Мике?

K: Моето послание е да правят това, което им харесва и ги прави щастливи, така борбата никога няма да бъде толкова трудна. Препоръчвам на всеки да посети училището на Мике. За всички онези, които се борят там, искам да кажа, че ако не разберете какво ви учат, не е ваша грешката. Тя е в работата на учителите, защото докато не ви научат, така че накрая да разберете, значи те не са успели да постигнат нищо. Също така се обръщам и към всички учители: опознайте учениците си индивидуално, опознайте техните умения и слабости, за да ги насърчите по положителен начин, вслушвайте се в тях и им вярвайте!

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube