fbpx

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище – БНР

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“. Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия.

„Нуждата от наистина култура и просветна и развитие на младите хора, среда за тяхното развитие – всичките тези работи малко или много липсват в днешното наше общество. Всъщност така мислят и всичките наши 229 учредители, които застанаха зад идеята и каузата“, сподели в „Артефир“ директорът на фондация „Тротоара“ и председател на новоучреденото читалище Деян Янков.

„Тротоара 2020“ се намира в сградата на TRAP – мястото за вдъхновение и творчество и разполага със звукозаписно студио, компютърна зала, работилница и помещение, което скоро ще се превърне в зала за танци и театър. Целта на читалището е да отговори на съвременната реалност и максимално да удовлетвори нуждите на децата и младежите, като им предостави място, в което свободно да се занимават с музика, гейминг, образование, ръчен труд, танци, изкуства и много други интересни и полезни дейности, които и досега фондация „Тротоара“, която е основен двигател на тази инициатива, извършва. Фондацията стана известна със Статуята на суетата, разположена на покрива на TRAP, изработена изцяло от отпадъци и символизираща консуматорската нагласа в днешното общество.

„Ние, мислейки по този въпрос, стигнахме до извода, че това, което досега правихме в TRAP, беше основно насочено към младежите – работа с деца, с тийнейджъри, с техните проблеми, с това да ги изслушваме, да правим дейности, които тях ги интересуват. А читалищата, от друга страна, те развиват друга културно-просветна дейност не само с млади хора, с възрастни също така. Знаете, библиотеки, ансамбли, фестивали, които създават и организират. И всъщност комбинацията на тези две неща е новото нещо, което в случая ние ще се опитаме да развием – културно-просветна дейност, съчетана с грижа за младите, за да стане тяхната среда по-добра за тяхното развитие“, допълни още Деян Янков.

Тази неделя, 17 януари, Народното читалище „Тротоара 2020“, което е основано изцяло чрез дарения и доброволчески труд, ще представи дейностите си онлайн – на живо във Фейсбук страницата на фондацията.

Източник: Радио София, БНР

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube