fbpx

Тротоара – колко важно е да създаваме / БИНАР

Попадаме на малка улица в центъра на София в търсене на къщата, в която се помещава T.R.A.P. – мястото за вдъхновение на Фондация Trotoara, и докато я наближаваме, си припомняме колко много къщи като тази са имали различна съдба. На входа има пощенска кутия в лилаво, на която изрично е написано, че не е пощенска кутия, а за истинското ѝ предназначение ще ни разкаже Деян Янков – основател на Фондация Trotoara и двигател на множеството и все чудесни инициативи, които обединяват тийнейджъри и ги учат как да дадат от себе си, за да получат, как да творят и да се изразяват. И изобщо – как да създават – с ръцете, с умовете и волята си.

Посрещат ни млади хора, които доброволстват в различни дейности в къщата и складовете зад нея. В тях тече трескава ремонтна дейност, но най-мащабното е минало – сваляне на втория таван, запълване на дупки в стените и в тавана, изолиране и смяна на дограмата, полагане на специални изолационни материали за звукозаписното студио, което вече е готово и се използва активно от музикални групи, диджеи, експериментатори, както и за уроци (например уроците по укулеле, които нямаме търпение да посетим). Деян разказва, че доброволците, които участват в проекта, не са само от България, а и млади хора от Европа, пътуващи по програма на Европейски корпус за солидарност.

Цялата инициатива е вдъхновена от Rock Academy в Дупница (а тя на свой ред е вдъхновена от младежките центрове в скандинавските страни). Философията на Фондация Trotoara се гради върху идеята за доброволчеството. По-голямата част от придобивките на музикалното студио, извършените ремонти и материалите за тях са дарения от различни фирми, а дейностите по организиране на фестивали, ремонти, боядисване, административна работа, са плод на усилията на млади хора, повечето от тях ученици, които вярват в общността, изградена в последните шест-седем години и държат да опазят идеята и да я предадат на следващите деца.

Деян пояснява, че Фондация Trotoara и физическото ѝ изражение – къщата, в която всички делят усилията си – не са просто място без връзка с реалността. Напротив – активно се работи за това родителите да бъдат въвлечени в ангажимента на техните деца към кауза от този тип. Освен със забавления и ремонтни дейности, курсове и фестивали, децата се занимават и със сериозни теми – помагат, когато се търси изчезнало дете, имат чат-групи, в които комуникират активно. Принципите, върху които се гради T.R.A.P., са прости и ясни – всеки да се чувства добре в приятелска среда с другите, в която да учи, да придобива знания и умения и да дава от себе си. За Деян от решаващо значение е да има активна комуникация и диалог с децата, и споделя, че на форум за образованието, на който е присъствал преди време, изобщо не са били поканени ученици, които да се включат в диалога с мнение и препоръки.

Една от дарителските кампании на Trotoara използва няколко стари машини за аркадни игри, които работят с левчета, и всеки, който иска да си припомни доброто старо време, може да дари, играейки. Предстои тези машини да бъдат пръснати из локации в центъра на града, една от които е Зала за събития в парка. Друг интересен инструмент в T.R.A.P. e нещото, което бихме нарекли “членски внос”. При всяка доброволческа акция децата получават талончета с точки, а когато достигнат сто точки, те получават членска карта, в която всеки месец трябва да захранват по минимум двайсет точки с помощ и усилия в дейността на фондацията. Членската карта, казва Деян, се заслужава с доброволчество и труд.

Сред събитията, които предстоят за Trotoara, са фестивалът “Часът на Земята” в последната събота на март, който вече се е превърнал в традиция, както и предстоящото съвсем скоро парти в подкрепа на закупуването на нови барабани за музикалното студио, а всеки месец се организират по няколко концерта. Освен различните творчески дейности, като танците, когато залата за танци бъде готова, децата ще имат възможност да участват в рециклирането на компютри, да посещават компютърната зала и нейните събития – работилници и курсове за работа с различен софтуер – и да ползват машините в нея, които също са дарение. Сред бъдещите проекти на Trotoara и на Деян е фондацията да се превърне в читалище, чиято основна движеща сила да са децата с подкрепата на родителите си и те да бъдат хората, които да вземат решения за дейностите и активностите в T.R.A.P.

Фондация Тротоара работи с Free Sofia Tour и това е и предназначението на лилавата пощенска кутия, която не е пощенска кутия. Чрез мрежата на Free Sofia Tour гостуващи в града туристи оставят задачи на децата, и обратно – децата оставят задачи на гостите на София. На нас Деян Янков и децата в бъдещото читалище, които към днешна дата са приблизително около триста, поставиха много важна задача – да бъдем доброволци. На вас също. Защото колкото повече, толкова повече.

ОТ ЗОРНИЦА ГЪРКОВА

Източник: БИНАР https://binar.bg/90125/trotoara-kolko-vazhno-e-da-sazdavame/

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube