Деян Янков, фондация „Тротоара“: Младите хора са най-дългосрочната инвестиция – интервю от uspelite.bg

Deyan Yankov

Представяме Ви интервюто на uspelite.bg с Деян Янков. В него той разказва повече за най-новия проект на фондация “Тротоара”T.R.A.P – за значението на младите, за вдъхновението и удовлетворението от това да правиш нещо за другите, за една мечта, която е на път да се превърне в реалност.

Деян Янков е основател на фондация „Тротоара“ – проект посветен на младите хора в България. Заел се е с нелеката задача да създаде среда, където те да се занимават с това, което обичат, да общуват и да променят света заедно. Поговорихме с него, за да ни разкаже повече за идеята и визията на мястото за вдъхновение и творчество – T.R.A.P.

Защо точно „Тротоара“?

„Тротоара“ е мястото на срещата. Мястото, от което всички сме тръгнали, срещали сме се и сме се разделяли. Движението, хаоса и едновременно с това подредбата. Обичам да седя на „Тротоара“ и да чувствам света около мен.

Разкажи ни повече за целта на T.R.A.P.

T.R.A.P. е моя лична мечта от повече от 10 години. Място, където младите хора ще се чувстват у дома си, ще могат да се изразяват, да общуват с други млади хора. Да споделят умения и знания, да се развиват, да откриват света. Да получават насоки от учители и ментори, да намират себе си и това, което ги вдъхновява. Място, което ще е направено съобразено с техните нужди, желания и интереси.

Вдъхновение за нови умения и знания за младежите, различни от преподаваното в училище – то дава едни такива полезни неща, но не те учи как да се справяш в живота и да общуваш. Семейството също е важно, но младите хора имат нужда от вяра в себе си, изграждане на личност и самочувствие. Създаване на собствена система от ценности, общуване с други като тях.

Уникалните персоналности се създават в творчески процес, в борба с пречките и проблемите, в поставянето на цели и тяхното преследване. В процеса на мечтаене, на вдъхновение, на откриване и изследване на Вселената и хората.

TRAP

Какви дейности сте предвидили в T.R.A.P.? Кой ще помага за реализирането им?

Дейостите, които сме си избрали са основно в четири области:

Изкуство – музика, танци, рисуване, актьорско майсторство;

Работилници и ръчен труд – създаване на произведения със собствени умения и сили, ремонт на велосипеди;

Екология, опазване на природата – природосъобразен начин на живот, занимания на открито, почистване на града и природата, информационни кампании, стимулиране на колоезденето;

Срещи и общуване – презентации, обучения, семинари, прожекции, организиране на събития, концерти, изложби, представления и други дейности, в които младите ще участват активно.

Всичко това ще бъде безплатно за младежите.

В момента имаме събрани малко над 7500$ от дарения чрез Globalgiving (бъдещите дарения, моля правете през платформата Generosity), като са ни нужни още 4 пъти по толкова, за да завършим ремонта на мястото, което сме намерили. В началото искаме T.R.A.P. да се финансира от обществото – хората и бизнеса. Тяхната подкрепа ще ни даде увереността, че сме на правилния път. Обществото и таргет групата ти трябва да застанат зад това, което правиш, трябва да го харесат, да ти дадат вот на доверие. Защото парите са само един от факторите за успешен проект. И в никакъв случай основата.

Откъдe идва вдъхновението за идеята?

От музиката, свиренето на китара, шведския клон на Save the children и един техен проект в Дупница – Rock Academy. От 16-годишните метъли и художници, от ирландските танци и народната музика, от театъра, от велоеволюцията, от светлината в очите на младите хора на тротоара, от безкрайната им енергия. От книгите, мечтите, музиката, танците, природата, морето, Beatles и Бетовен.

От счупенoто ни общество. Може да звучи странно, но проблемите и пречките ме вдъхновяват повече от всичко друго. Няма по-голямо щастие от това да се срещнеш с ново и невъзможно за преодоляване препятствие.

Какво е различното, с което искате да привлечете младите хора към музиката, танците, театъра?

Всъщност ние не искаме да привлечем младите хора към музиката, танците, театъра и другите неща, с които се занимаваме. Искаме да използваме тези дейности като инструмент за отключване и включване, ако мога така да се изразя. Да ги накараме да общуват, да си изградят собствена система от ценности, да са щастливи в това, което правят – независимо какво е то.

workshop for inspiration

Какви са целите, които си поставяте за следващата година?

Да открием официално T.R.A.P. в началото на пролетта. Да завършим ремонта, да напълним мястото с млади хора, които да работят заедно още през лятото.

Пред какво няма да се спрете, за да видите идеята си реализирана?

По-правилният въпрос е пред какво ще се спрем. Пред нищо. Всъщност най-лесно е, когато имаш цел. След това трябва единствено да намериш начина, по който да я постигнеш. Просто и елементарно, нищо повече.

Ако трябва да убедиш млад човек да остане в България, какво ще му кажеш?

В никакъв случай не бих си позволил да проявя такова безумие. Човек трябва да пътува, да опознава света, да намери себе си, да намери вдъхновението си, мястото си под слънцето.

Работил съм и в чужбина, пътувал съм много, нямам пречки да работя и живея навсякъде по света. Избрал съм да съм тук, защото тук има с какво да се боря, защото тук е трудно и гадно, защото тук предизвикателството е истинско.

Защото тук дишам моя въздух, защото я обичам тая земя, история, хора, море, планини, тротоари.

Освен това, българите в чужбина подкрепят начинанието ни. При това не малко.

Deyan Yankov

Кажи ни нещо, за да оставим финала отворен.

Важно е да се знае, правенето на добри дела, благотворителността и подкрепата на обществото са:

1. Задължение на тези, които всъщност искат да живеят в по-добро общество.

2. Един непрекъснат процес. Обществото не спира да съществува след едно дарение или една доброволна акция. Трябва да има постоянство в действията ни, ако искаме постоянно да живеем добре.

Инвестицията в млади хора е най-дългосрочната и най-възвръщаемата инвестиция изобщо в света.

А ако проектът ви допадне – направете дарение, споделете го на стената си, помогнете ни да го разпространим сред колегите ви, свържете ни с шефовете си, за да ни станат спонсори. Свържете се и с нас – ще предоставим всички необходими материали и информация.

Ако и вие вярвате, че от младите българи зависи бъдещето и искате да помогнете за реализацията на T.R.A.P., можете да го направите в сайта на GlobalGiving. Развитието на проекта може да следите и на страницата на фондация „Тротоара“.

Източник: http://uspelite.bg/deyan-yankov-fondatsiya-trotoara-mladite-hora-sa-nai-dalgosrochnata-investitsiya-1

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2019 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube