fbpx

“Какво гледахме тази седмица: “На тротоара” с Калин Стефанов” – интервю във View Sofia

Текст: ViewSofia/ Диана Спасова

„На тротоара” е името на документалния филм, посветен на младите рок музиканти в България. На 3 декември от 20.00 ч. в Евро синема ще бъде последната му прожекция за тази година. Ние вече имахме възможността да гледаме филма и, признаваме си, бяхме изненадани от лицата взели участие в него, от болезнената откровеност на героите и от чувството за хумор, което се прокрадва в повечето сцени. Интересен за гледане, въпреки всички грешки, съпътстващи дебюта на автора в документалното кино, успял да улови точното количество музика, разказ и забавни моменти, за да не стане лентата пренаситена, но и за да е достатъчно информативна в същото време.

Случайно или не, успяваме да се срещнем с автора на филма Калин Стефанов не на самия тротоар, а в кафене на тротоара на бул. „Патриарх Евтимий”, за да си поговорим за това-онова около създаването и реализацията на проекта. Той е редактор в различни телевизионни предавания и формати, сценарист и радио водещ, но цялата му кариера е свързана с рок музиката, затова не е изненада, че и първият му документален филм е посветен на нея.

V.S.: Как започна работата си по този филм, ти ли откри героите или те те поканиха да разкажеш за тях?
К.С.: Ние сме една нова организация – фондация ”Тротоара”. Занимаваме се с популяризирането и подпомагането на млади творци: художници, писатели, музиканти и т.н. Поканата дойде от нашия директор Деян Янков. Той познаваше момчетата от групите и ми предложи да направя нещо като кратко рекламно филмче за тях. Като се запознах с момчетата и като видях, колко са запалени по идеята, реших да ги срещна и с по-старите легенди в рока. Така се роди идеята за филм. Целта ми е да покажа, че рок музиката е жива, въпреки че се опитват да я унищожат. Всъщност идеята за филма ми дойде на терен.

V.S.: Кои са героите на този филм?
К.С.: Една млада българска рок група, която тръгва да свири от тротоара и стига до голямата сцена. Във филма участват с историите си от тротоара и стари рок легенди като Фънки и Венци Мицов, Сашо и Дидо от Д2 и басиста на БТР – Иван. Идеята е да проследим пътя към голямата сцена на една млада рок група и има ли сблъсък на поколенията в рока. Истината до която стигнахме в това пътуване, е че не ти избираш музика, а музиката избира теб.

V.S.: Изброяваш старите рок музиканти, но те изгряха във време, когато масово се слушаше рок. Той беше модерен, беше музиката на бунтарите. А каква е мотивацията на младите да свирят рок днес, когато се наложиха съвсем други музикални жанрове?
К.С.: Ами точно това е интересното в цялата работа, че рокът като наложила се социална институция обединява хора от различни поколения, с различен статус и пристрастия. Те са от различни социални групи, имат различни странични професии, и единственото, което ги обединява е рок музиката. Това не можеш да го видиш в друг жанр. А младите имат голям хъс и това, че те продължават да намират смисъл в това нещо доказва, че рокът няма скоро да умре.

V.S.: Каква е твоята връзка с рок музиката?
К.С.: Аз самият 6 години съм свирил в група, с която обикаляхме клубовете. Тя се разпадна 2000 г. По това време постепенно клубовете започнаха да изчезват и нямаше места за изява. Сега нещата се променят, появяват се нови клубове и все повече събития се свързват с рока. За съжаление, нещата не са канализирани, това е и тема във филма. Трудно е една група само с талант и музика да постигне всичко, необходими са мениджъри, които да вършат цялата, да я наречем, техническа и организационна част, а групите да се концентрират само върху творчеството.

V.S.: Има ли такива мениджъри в България?
К.С.: Има, показали сме ги във филма и казват много ценни неща. Гледайте филма и ще разберете!

V.S.: Към коя публика е насочен филмът?
К.С.: Към младата. Искам да мотивирам младите с този филм да следват мечтите си. Ти наистина може да тръгваш от тротоара, но с амбиция и желание да стигнеш до голямата сцена. Много е важно да си вярваш. Ако от цялата зала поне двама си кажат: „Да бе, така трябва да станат нещата!”- значи сме си постигнали целта.

V.S.: Кога и къде може да гледаме филма?
К.С.: На 3 декември от 20.00 ч. в Евросинема. Специален гост на прожекцията ще бъде Венци Мицов и след прожекцията всички зрители могат да осъществят беседа с него, както и с авторите и директора на фондация „Тротоара”- Деян Янков, благодарение на когото реализирахме филма.

Източник: http://www.viewsofia.com/article/25866/Kakvo-gledahme-tazi-sedmica—Na-trotoara–s-Kalin-Stefanov

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube