fbpx

THE BIG TECH RUN 2021 – репортаж

Разказваме ви как премина събитието “THE BIG TECH RUN 2021” в разговор с Деян Янков, председател на НЧ “Тротоара 2020”, и Еленко Еленков и Радослав Дачев, представители на Спортен клуб “Бегач”. Приятно четене!

Еленко Еленков

Председател на спортен клуб “Бегач”

Радослав Дачев

Специалист по маркетинг и спортни събития в “Бегач”

Кои сте вие, как решихте да се занимавате с това, което правите, и какво точно e то?

EE: Аз се казвам Еленко и съм председател на спортен клуб “Бегач”, който е основан през 2012 г. Неправителствена организация сме, в обществена полза. Организираме спортни състезания по аеробни спортове – най-вече бягане, колоездене. Правим всяка година и триатлон, който включва плуване, бягане и колоездене, в Правец.

Колко събития правите на година и къде?

EE: В по-добрите години правим близо 20 събития на година – почти всеки месец, като участниците варират от 250 до 1800 човека на събитие. Най-известното ни събитие е Business run, което се организира в София, Пловдив и Варна.

Каква е вашата кауза и какви са вашите ценности?

EE: Нашата цел е да организираме професионални аматьорски събития – състезания, като аматьорски означава не спорт за високи постижения, а това всеки да познае аеробния спорт като начин на движение и всеки да може да се включи.

Колко е голям екипът?

EE: Екипът на пълно работно време е 3-ма човека, а бордът е 5, активните доброволци са около 20 човека. Имаме 180 членове на клуба и 15 картотекирани атлети.

На 27 ноември организирахте благотворително бягане, което да помогне на Тротоара да закупи нови чинели и микрофони за предстоящите записи. Защо избрахте нас и защо решихте да има събития с кауза?

EE: Събитието не е изцяло благотворително. На 70-80% от нашите събития имаме благотворителна кауза, като парите се събират от таксите на участниците и ги даряваме за организация, която се доближава до нещата, които правим.

За НЧ “Тротоара 2020” разбрах преди няколко месеца и ми се стори като страхотна възможност да помогнем на каузата и да въвлечем млади хора като доброволци на нашето събитие.

Разкажи малко повече за доброволците, с които работите. Как ги намирате, как протича комуникацията, организацията и т.н.?

EE: Имаме близък кръг от доброволци, които наричаме нашите “старши доброволци” – хора, които идват на повече от 10 събития на година и познават много добре събитията. Тези доброволци ни помагат в организацията и управлението на събитията. Имаме и база данни от 300+ човека, които са идвали или проявяват желание да идват на нашите събития като доброволци.

С доброволците процедираме така – заявяват желанието си и се записват, когато наближи то, проверяваме дали все още са налични, след което правим мини инструктаж, с който ги запознаваме със самото събитие и в детайли със задачите, които те ще трябва да изпълняват. На самия ден отделните доброволци си имат отговорници, които ги управляват. След приключване на събитието се виждаме с тях в по-неформална среда и разговаряме за по-ежедневни теми, като обсъждаме и обратната им връзка – как можем да подобрим даденото събитие.

Разкажете за доброволците на Тротоара, които се включиха в събитието?

EE: Много ни направи впечатление, че бяха сплотени и много ентусиазирани да се включат, също така бяха доста добре организирани – появиха се и на инструктажа и след това бяха подготвени как трябва да се случат нещата и каква е последователността. Съвсем малко пояснения бяха необходими при тях.

Във вашия клуб открихме ценности, които са много важни за нас, а именно – работата с доброволци и корпоративната социална отговорност. Важна ли е корпоративната социална отговорност и как се случва при вас? 

РД: Ние като организация бяхме първите, които свързахме спорт и благотворителност, и първите, които правихме събития, които са организирани за фирми. При нас участниците са служители във фирми, които са наши партньори. Това помага на фирмите да отговорят на индивидуално желание на служителите си. Така и фирмата придобива по-добър имидж.

Фирмите започват да разбират, че едни здрави хора са по-работливи и че има изгода от това да имаш хора, които водят здравословен начин на живот, защото те са по-продуктивни.

Така малко по малко се появиха фирми, с които имаме подписан годишен договор за участие на техни служители в нашите събития, което ги поставя в много добра светлина за бъдещи кандидати за работа при тях, получава се също и вътрешен тиймбилдинг.

В извод – не бих казал, че правим чиста корпоративна социална отговорност, а по-скоро даваме възможност на фирмите за employer branding, за това да познават кои са активните служители, за corporate health promotion.

Това ли е добрият начин на взаимодействие между НПО и бизнеса?

РД: Това е един от начините. Нашата цел е такава и мисля, че работи. Другите типове организация могат да правят други неща – например обучения, дарителски кампании и т.н., а ние движим хората.

За финал – коя е следващата инициатива?

Заповядайте на 1 януари 2022 в 12:00 ч. по обед пред нашия офис на ул. Евлоги Георгиев 85 – ще правим традиционно бягане “Беж за зелев сок”.

КАУЗАТА

Със събраната сума на стойност 2445 лева успяхме да закупим нови чинели и микрофони, както и да покрием част от разходите за младежки център T.R.A.P.. Искрено благодарим!

Снимките от събитието са на KrisoK Photography и Victor Troyanov Photography

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube