fbpx

Wartime – траш метъл от София

WARTIME са явление, което първоначално се пoявява на българската музикална сцена в средата на 90-те години и преминава през множество метаморфози, трудности, смяна на имена и раздели. И събирания след това.

Групата е формирана от Станислав Станчев – Стъмпи , вокал и китара, Николай (Спиро) – китара и Ангел – Геко, барабани. Стилът е траш. В края на 1995-та година към тях се присъединява и басистът Георги (The Evil), с който записват песента „On The Edge Of Time“ (в студио „City”). В края на 1996-та година обаче той напуска и е заменен от Стъмпи. През следващата година факт стават още няколко парчета –„ Neverending“ , „Divide Et Impera“ и „Addiction“. Групата има редица концертни изяви, а след много смени на имена, за постоянно се утвърждава именно Wartime.

През 1998-a година групата се разпада. Стъмпи обаче решава да я възроди, като към него се присъединява барабанистът Цветомир /Цуро/ и басистът Янис. В този състав отново следват концертни и фестивални участия (напр. Svoge open air, Люлин сток и др.). Следват нови промени в имената на групата, като едно от тях, с които излиза по концерти е Zero Tolerance.

През същата година към тях се присъединява Тони /Набора/ като втори китарист. През 1999-та година обаче Янис напуска и бас китарата се поема от Стефан/Течо/,като това е трайният състав на Wartime. След година на усилено репетиране, концертни участия и записи, през 2000-та година се реализира демото “Entrapment”, съдържащо 5 песни, а стилът е trash-power-death с progressive елементи.

Година по-късно обаче следват нови промени – Тони напуска групата, на негово място идва Андрей, но малко по-късно те отново се разпадат.

Възраждането се случва 3 години по-късно (през есента на 2004-та година), когато Стъмпи, Стефан и Велизар (барабани) се събират, а малко по-късно към тях се присъединява и Любо/Чубака/ като втори китарист.

В този състав следват доста клубни участия, а през 2006-та година следва демо запис на две нови парчета – „The Drifter“ и „Preordained Game“.

Следват още участия, вече не само в столицата, но и в различни клубове из страната. За съжаление в този период пропада участието на Wartime като подгряваща банда на финландците Apocalyptica, a съшо така и раздяла с Любо /Чубака/, като на негово място в началото на 2007-та година като официален член е представен Николай Кандев. Той обаче напуска още същата година. За няколко концерта като гост китарист се изявява Валентин Витанов.

Междувременно репетиционната на Wartime е преоборудвана в напълно функциониращо звукозаписно студио и в средата на 2008-а година записите на дългоочаквания дебютен албум започват. Той е със заглавие “Against Destiny”, в който освен демо записите, влизат и 3 чисто нови парчета – „Awareness“, „Bequest“ и „7 Years“, която е посветена на дългата и неуморна борба на групата. Всички песни от албума са продуцирани от Стъмпи и Wartime, а записите завършват в средата на 2009-та година и малко по-късно са изпратени за миксиране на италианския продуцент Alex Azzali.

След издаването си, албумът получава силно признание от критиката и редица български и чужди сайтове и радиостанции му обръщат внимание. Стилът се определя като траш с елементи на death и progressive метъл, а класата и уменията на музикантите се доказват по безспорен начин чрез чудесните и сложни сола и рифове, присъстващи в албума.

Междувременно обаче се случват нови промени в състава – Любо (Чубака) се завръща в групата, но пък следва раздяла със Стефан (Течо). В състава обаче се включва бас китаристът Антонио Митов.

Така след множество промени, от 2010-та година Wartime са: Станимир „Стъмпи“ Станчев (китара и вокали), Иван Иванов (вокали), Антонио Митов (бас) и Велизар Болчев (барабани).

В този състав започва и подготовката за записите на втория албум на групата. Wartime решават да включат някои по-прогресивни нотки, в съчетание с death и траш звучене и да експериментират с мелодичните вокали на Иван в комбинация с тежкия ръмжащ глас на Стъмпи, както и плътни рифове, примесени с хармоничния бас и китарни сола. И всичко това да прави стила на Wartime оригинален, лесно разпознаваем и харесван.

Вторият албум – „Solar Messiah” излиза през 2012-та година. Съдържа 11 песни и определено бележи развитието на бандата в стилово и музикално отношение и заслужено е изключително добре оценен от критика и фенове.

През октомври 2013-та година бандата получава шанса да подгрява публиката на концерта на LEAVE’S EYES и ATROCITY в столичния клуб Mixtape 5, а през март месец следващата година се представя повече от достойно и великолепно като съпорт банда нa концерта на Gamma Ray/Rhapsody Of Fire.

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube