fbpx

В подкрепа на музикалния талант

Фондация “Тротоара” застана зад българска пианистка, която искаше да продължи музикалното си образование в Консерваторията “Лисеу”-Барселона

Ивана Говедарска е класическа пианистка от България, която беше подкрепена от Фондация “Тротоара”, за да може да продължи развитието си в една от най-престижните консерватории в Европа – Консерваторията “Лисеу”-Барселона. Това стана възможно чрез кампания за събиране на средства, които тя да използва за академичните си такси.

Ивана свири на пиано от шестгодишна. Винаги е мечтала да бъде изпълнител и да свири по целия свят. Тя е родена през 1993 г. в семейство на музиканти. Дядо й е добре признат хоров диригент.

През 2012 г. Ивана завършва Националната музикална гимназия, а по-късно Националната музикална академия с пиано в класа на проф. Иван Дреников. Нейният учител и ментор е бивш ученик и приятел на италианския пианист Артуро Бенедети Микеланджели. Според Ивана този факт дава голямо отражение върху самата нея като музикант. Тя специализира в Консерваторията “Лисеу”-Барселона в класа на проф. Станислав Почекин.

Дебютният успех на Ивана идва през 2007 г., когато печели първо място на XII Международен фестиал “Надежди, таланти, майстори” в Добрич, България. През 2010 г. тя печели и призовото място на XI Международно състезание за млади пианисти в Ниш. Сърбия, а по-късно същата година става трета на Международното състезание “Проф. Йосиф Дихлер” във Виена, Австрия. Следват много награди от конкурси на национално и междунаторно ниво. Ивана впечатлява журитата в Испания, Франция и Минесота, САЩ. През август 2017 г. тя участва за втори път във фестивала за пиано и майсторски класове в Сен-Савен, Фрация като стипендиант. Там тя е избрана за един от четирите лауреати в конкуренция с 18 участници от седем страни.

Повече за Ивана може да намерите на нейната страница: https://www.facebook.com/ivanagovedarskapiano/

В резултат на целия този успех, Ивана е избрана да участва в Майсторска музикална програма в Консерваторията “Лисеу”-Барселона, за да продължи обучението си при проф. Станислав Почекин.

Майсторската музикална програма е курс за музиканти, които искат да разширят своя опит чрез участие на концерти, в лекции и майсторски класове от гост-професори. Тази възможност е шанс за Ивана да задълбочи инструменталната и теоретичната си подготовка и да й предостави обмен на творчески опит с музиканти от различни страни.

Всяка година каталунската консерватория е домакин на най-изявените музиканти в наши дни. Освен това, академията предлага на своите ученици концертна зала с брилянтна акустика и повече от 100 гранд-пиана “Steinway” и “Yamaha” – от особена важност за професионалното развитие. За Ивана да учи в тази консерватория означава възможност да постигне мечтите си – да се подготви за конкуренцията от най-високо ниво, да участва в много фестивали, концерти и майсторски класове.

Тази невероятна възможност си има своята цена – годишната такса е 3700 евро. Преди началото на кампанията Ивана вече беше събрала пари за настаняването си и пътя до Барселона.

Кампанията с подкрепа на Фондация “Тротоара” помогна на българския талант да събере малко над 2500 евро, което беше значителна част от академичната такса. Планирайки да започне работа в Испания, за да покрие остатъка от необходимите средства и ежедневните си разходи, Ивана се приближи до осъществяването на своята мечта.

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube