fbpx

Приключението започва … с талантите на СМГ и НПМГ (част първа)

Представяме ви талантливите ученици, които ще видите на сцената в концертната част на “Приключението”. Музиканти, танцьори и още нещо – това са обединените инициатори на нашето събитие. Те идват от Софийска математическа гимназия, Национална природоматематическа гимназия, 97 СУ, 18 СУ и НГДЕК. Какво да очакваме, разберете повече от самите участници.

Подарете билет на ученик!

Предоставяме ви възможността да направите един прекрасен подарък на младеж, който не може да си позволи да посети концерта.

Може да научите повече тук

https://www.generosity.com/celebration-fundraising/t-r-a-p

Как идва идеята за събитието?

Лазарина Попова (Зари) oт X “а” клас в СМГ намира T.R.A.P. в Интернет, докато разглежда различни благотворителни каузи. Когато научава за идеята и целите на мястото, предлага на своята съученичка Лилия Панайотова да посетят центъра за творчество.

“Самата аз обожавам изкуствата – споделя Лилия. – Като малка винаги съм искала да танцувам, рисувам и гримирам и да разбера как се прави видео-обработка. Тези неща костват време и пари, затова нямаше как да ги получа. Поисках да бъда част от това, за да помогнем заедно на деца и младежи със същото предизвикателство”.

Зари и Лили решават да направят благотворителен концерт, заедно с НПМГ, за да подпомогнат каузата за изграждане на T.R.A.P. за да има място, в което всеки може да намери творческото си АЗ и да се развива.

“Развиваш се, когато се движиш и запознаваш с хора, които също търсят развитие – вярва Лилия. – Развиваш се, когато подобряваш и работиш върху способностите си. Развиваш се, когато четеш, мечтаеш и се интересуваш. Развитието е да създадеш себе си! Аз така развивам себе си. Трудно е, но ако беше лесно, всички щяхa да го правят!”

Пътят на изкуството не винаги е лесен.

Усещането, което идва с напредъка, обаче е незаменимо. Мария Мутафчиева от X “в” клас в СМГ е един от талантите, който откликва на поканата на Лили и Зари. Мария пее и свири на пиано и на китара. За нея музиката е това, което й помага да види по-красивата страна на света. А вдъхновението – то идва от самата любов към музиката.

“Чувствам как всичките ми желания и мисли се превръщат в реалност и образуват една мелодия или текст на песен – Така Мария описва усещането да пее и свири. – По този начин успяваш да докоснеш останалите хора и да им покажеш кой си всъщност…”

В концертната програма Мария ще се включи като част от група “58 Degrees”. Те ще сформират само преди месеци, но още от първата репетиция новата група се сработва като екип.

“Приятелството ни, еднаквите интереси и вкус за музика, както умението да се забавляваме, докато работим, са причината за добрата ни работа в екип”.

Младите музиканти гледат на участието си в благотворителния концерт като на едно добро начало за кариерата им като група.

За другата рок-група, която ще видите на концерта, инициативата става повод за сформирането им. Ивайло и Владимир от СМГ и Цветомир от 18-то СУ започват да свирят заедно преди седмици, за имат възможност да помогнат на каузата.

“Да сформираш група така светкавично е трудна задача – споделя Цецо. – Нужно е всички да се слушат един друг и да споделят идеи и препоръки към свиренето на другия”.

Владо разказва, че отдавна мечтае за подобно на T.R.A.P. място и е радостен съставът им да бъде част от него от създаването му. Когато центърът бъде завършен, в него ще има репетиционна и звукозаписно студио. Там групи като “58 Degrees”  и съставът на Ивайло, Владо и Цецо ще могат да репетират, да се развиват, а и да се срещат с нови музиканти.

“Свиренето ми дава свободата да създавам каквото си пожелая, каквото ми е на ум – така Владо описва усещането да свири. – Това е пълна свобода на изразяване на всички мисли и емоции, дори тези, които не знаеш, че съществуват в теб. Музиката прескача недостатъците на езика и говори право на сърцето. Това е призванието ми и затова се занимавам с нея. Мисля да се развия и професионално – бъда възможно най-добрия музикант, който мога и да имам още по-голяма свобода на самоизразяване. Да достигна до повече хора”.

Не само дълбоката връзка с музиката и хората е причина да се занимаваш с изкуство. Понякога е достатъчна чистата радост, която изкуството дава – усмивката на лицата в публиката.

Антон Хасан от 97-мо СУ се развива в сферата на цирковото и огнено изкуство. Започва да тренира от 2013 година, а негови примери за подражание са групи като “Дивинитас”, “Цирк Де Ла Люлин”, “Firetur” и още много други групи. Aнтон жонглира, кара едноколка, върти огън. Toй не за първи път участва в инициатива на Фондация “Тротоара”. Включва се и в проекта Rhymoves! през май тази година.

“От доста време само си мечтаех за такова място, където мога да развивам уменията си, да ги споделям с други – споделя Антон. – Няма къде да тренираме, когато вали или е студено. А така ще срещна и нови хора, ще разменяме опит и интереси”.

От споделяне на опит и интереси до начин на живот – в това се превръща заниманието на фрийрънърите Бойко Димитров от СМГ и Калоян Божилски от НПМГ. Двамата ще участват в откриването на концерта заедно с Антон.

Страстта към фрийръна се появява за Бойко, когато е още на 12 години. Запалва го най-добрият му приятел. Показва му салта, които тогава си мисли, че прави добре. По-късно разбира, че за да си добър наистина, се изисква много труд и тренировки. От две години тренира наистина сериозно в залата на “Герена”, заедно с неколкократния световен шампион Дилян Димитров-Дидо. Бойко “домъква” и приятеля си Калоян, за да тренират заедно.

“Най-важно е да се забавляваш и да не отказваш – Бойко разкрива тайната на успеха. – За да си добър, трябва да можеш да помагаш на другия. Няма значение кой е по-добър”.

Днес момчетата са напреднали, участват в състезания и на фестивали. Хобито им се е превърнало в начин на живот – навсякъде по улицата, из града виждат салта и кълба.

“Това е единстеният шанс да усетиш свободата” – споделя Бойко.

А от къде идва вдъхновението?

“Вдъхновявам се от хора, искащи и стремящи към по-добър свят и общество – казва Владимир от СМГ. – Пример за тези хора са родителите ми и човекът, който ме запали по музиката и свиренето – Деян-Дицата”.

“Вдъхновяваме се един от друг” – споделят Станислава Веселинова от СМГ и Лъчезар Йорданов – студент по медицицина.

Стаси танцува модерен балет вече 12 години, но страстта й към рокендрола е от скоро.

“Танцът дава възможност да изразиш себе си по един красив и въздействащ начин, а рокендролът като стил е изключително динамичен -разказва тя. – ритъмът те превзема и те кара да подскачаш. Танците ни дават възможност да играем с пространството, формата и гравитацията и ни носят удоволетворение, когато публиката хареса резултата”.

Двамата са танцова двойка 7 месеца в Клуб по акробатичен рокендрол “Космос”, но вече се разбират само с поглед.

“При работата в двойка е важна връзката и доверието между партньорите, които се градят с прекараното време в залата – споделят те. – Решихме да участваме в концерта, защото обичаме да излизаме на сцена и да радваме хората и търсим всякакви поводи да го правим, а в случая има и добра кауза. Ще бъде хубаво да има място, където човек да забрави монотонното ежедневие и проблемите, да се съсредоточи върху креативната си страна и да се наслаждава на красотата, която създава”.

Повече за Приключението

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube