fbpx

Младежи стават изследователи и спасители в Мъглиж

Мъглиж е един изключително живописен град, който се намира в Южна България, скрит в подножието на Стара планина и е познат с фестивала “We Are Going to Maglizh”.

Събитието вече пета поредна година събира под звездите ценители на авторската рок музика от цялата страна.

Тази година обаче, не само музиката беше повод за добро настроение. 14 младежи на възраст от 12 до 18 години се превърнаха в приключенци, изследователи и спасители, за да опознаят по-добре планината и околната среда, като участници в еднодневното обучение, организирано от фондация Тротоара, в партньорство с Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО) и фондация Сийдър.

Сутринта започна с игри-предизвикателства, чиято цел беше да обедини групата да действа заедно, за да могат да се справят с поставените им задачи. Подготвените предизвикателства развиват логическото мислене, креативност и работа в екип, поставяйки интересни ситуации пред участниците, които представляват жива верига, която самите те трябва да разплетат. Младежите успяха много точно да се ориентират в правилата и проявиха съобразителност, бързина във взимането на решения и находчивост, за да успеят да решат безпроблемно пъзела.

Следващата част от обучението беше свързана с малко повече теория. Пламен и Кирил от УАСО обясниха и показаха нагледно как се използва компас, как се намират ориентири по зададени координати и как се намират координати по определено местоположение.

Разбира се, за да е ясно на всички, последва състезателна игра, в която младежите бяха разделени на два отбора, всеки от които имаше задача да направи маршрут с конкретни координати в различни местности. След това отборите смениха местоположението си, за да открият зададения им маршрут от противниковия отбор като използват единствено компасите си. Състезанието премина в смях, адреналин, движение и вдъхновение.

Под ръководството на координаторите от фондация Сийдър – Ралица Цекова и Петя Ангелова и с помощта и предадените знания от обучителите от УАСО – Пламен и Кирил, уморените изследователи запалиха огън, на подходящо за целта място, за да приготвят един невероятно вкусен обяд сред природата.

Втората част от деня премина в две много увлекателни дейности. За първата от тях, децата бяха разделени в три отбора. Всеки отбор получи по едно сурово яйце, както определено количество от още два допълнителни материала, които да използват. Целта на занятието беше отборите да създадат предпазен механизъм за всяко от яйцата от материалите, които имат, както и от всичко, което могат да намерят около тях в природата, като вземат предвид, че яйцето ще пада от височина 3-4 м. Проектите се оценяваха по външен вид, дизайн, ефективност и презентация. Състезанието завърши с 2:1 за ефективност пред външен вид (и едно счупено яйце).

Втората дейност включи теоретична лекция по първа помощ. Младежите научиха най-новите техники за реакция и действия в основни ситуации, в които е необходима първа помощ и след лекцията имаха възможност да изпробват техниките един върху друг.

Следобедът поднесе и една голяма екстремна изненада за младите хора, която беше подготвена от най-новите приятели на фондация Тротоара – основателите на спортен клуб “Екстрийм Фън”. Спортният клуб е сдружение с нестопанска цел създадено с цел да създаде трайни навици за общуване с природата, да развива, насърчава и популяризира екстремните дейности и състезателни разновидности.

Клубът предостави благотворително въжения атракцион, който беше изграден в гората над Мъглиж, за да може всеки младеж да се докосне до екстремните спортове и да се спусне по 100 – метровия въжен тролей.

Това изпитание постави смелостта на женската част от отбора едно стъпало по-високо.

Денят завърши с прибирането на уморените герои в автобуса, все още развълнувани и с усмивки на уста.

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube