fbpx

Как Исландия се справя с употребата на алкохол и наркотици при младежите? И защо трябва да я последваме

Youth in Iceland

Възможно ли е за 20 години да настъпи коренна промяна в поведението на тийнейджърите на една страна?

Да, напълно!

Доказва го проектът Youth of Iceland, започнал като една докторска дисертация на Харви Милкман и благодарение на който, нивата на пушене, пиене и употреба на наркотици сред тийнейджърите са намалели драстично за последните 20 години.

Как се случва това?

През 1991 г. Милкман идва за първи път да говори за работата си в Тиндар, Исландия. Запознава се с Гудберг Джонсън, местен психолог, и изследователката Дора Сигфусдотир, която се запитала дали е възможно да се използват здравословни алтернативи на наркотиците и алкохола, не, за да се лекуват деца с проблеми, а като превенция срещу употребата на вещества.

До 1992 година Милкман и екипът му в Денвър печелят 1.2 милиона долара държавна субсидия, за да създадат Project Self-Discovery , с който да предложат на тийнейджърите естествени алтернативи на наркотиците и престъпленията, които да им осигуряват така необходимата тръпка.

Това, което те предлагат на тийнейджърите, е безплатно обучение по танци, музика, хип хоп, изкуства, бойни изкуства. Идеята е всяко дете да открие това, което предизвиква съответната химична реакция в мозъка му, това, което го пали и го кара да се справя по-добре с живота. Едновременно с това обучение, тийнейджърите получават и житейски уроци, които им помагат да общуват по-лесно с другите.

През 1992 година за първи път в училищата се попълват въпросници с въпроси, свързани с употребата на алкохол и наркотици, свободното време и взаимоотношенията с родителите. Резултатите са наистина притеснителни. Това, което отличава тийнеджърите с проблемно поведение, е липсата на извънкласни дейности. Участието в отборни спортове няколко пъти седмично, прекарване на време с родителите и ранното прибиране вечер се оказват с ползотворен ефект върху поведението на тийнейджърите.

Youth in Iceland

Използвайки резултатите от въпросниците и данните от изследвания, включително това на Милкман, се представя нов национален план, наречен Youth in Iceland. Създават се нови закони. Влагат се много средства в спортни зали, зали за танци и други, където се провеждат дейности, които помагат на тийнеджърите да се чувстват като част от група. На семействата с ниски доходи е осигурена финансова помощ, благодарение на която децата им да могат да посещават различни клубове.

Резултатите? Между 1997 и 2012 г. процентът на тийнейджърите между 15 и 16 години, които казват, че прекарват почти всеки уикенд със семействата си скача от 23% на 46%. А процентът на тези, които се занимават с организиран спорт поне 4 пъти седмично се повишава от 24% на 42%. Междувременно пушенето на цигари и канабис и пиенето на алкохол в тази възрастова група намалява драстично.

Всяка година почти всяко дете в Исландия попълва нов въпросник, за да може данните да се обновяват.

През 2006 е създадено движението Youth in Europe. То цели да сподели добрите практики, които постигат отлични резултати в Исландия. За съжаление, в Европа те се прилагат само на общинско ниво и досега не са стигали национално такова. В различните държави и градове дори само отделни училища прилагат методите.

Youth in Iceland

В Европа нивата на употреба на наркотици и алкохол също са спаднали през последните 20 години, но драстичната разлика в резултатите на Исландия, показват, че това се дължи на технологичната революция, заради която все повече деца и тийнейджъри избират да прекарват времето си вкъщи и пред компютъра, което ги лишава от възможността за извършване на престъпления.

Разбира се, тийнеджърите по света имат различно поведение и рисковите фактори в Исландия може да са различни от тези в САЩ, но главната идея остава същата – да се предложи на тийнейджърите алтернатива на деструктивното и проблемно поведение.

Градовете в Европа изпращат различни данни с положителни резултати от прилагането на тези методи – в Букурещ, например, нивото на самоубийства сред тийнейджърите е намаляло заедно с употребата на алкохол и наркотици. В Каунас престъпността сред децата между 2014 и 2015 г. е намаляла с 1/3.

Целта на екипа в Исландия е да може тази програма да се възприеме и използва навсякъде в Европа и дори в целия свят.

Дали е възможно да го постигнем?

Можете да прочетете цялата статия на английски език тук.

Източник: https://mosaicscience.com/story/iceland-prevent-teen-substance-abuse

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube