fbpx

Micke Svennerbrand: “Правенето на музика може да отключи скритите ни таланти” (втора част)

Micke Svennerbrandt – създателят на метода L3 е музикант по душа, който възпитава деца в риск. Заедно с подкрепата на фондация “Save the Children”, в продължение на години разработват практики за включване на деца, преживели домашно насилие, израснали в лоша социална или родителска среда. За съжаление те нямат възможност за развитие в общата образователна система. Главната идея на програмата L3 е “отключването” на младежите, като се използва музиката за вдъхновение. Трите Л-та означават – ЖИВОТ, СТРАСТ и ОБУЧЕНИЕ (Life, Lust, Learn).

Запознахме се с метода L3 през 2006 г. в Дупница, където стартира програмата “Рок академия”, следваща примера на L3, адаптирана  за българските ученици. Идеята беше успешно приложена в България.

Програмата L3 вдъхнови участниците във фондация “Тротоара”, като това стана основна част от нашата работа и начин на мислене. Стремежът ни  е да се изгради среда, в която тези деца да имат възможността както да се развият духовно, така и да подобрят академичните и личните си постижения. 

В следващото интервю, което проведохме с Micke Svennerbrand, ще се запознаете отблизо с неговите настоящи проекти, с опита му с “трудни” деца, както и с откровеното му мнение относно училищната система в Швеция.

T: Какво ви вдъхновява?

М: Вдъхновявам се, когато виждам младежи, които имат проблем с възприемането на учебния материал, да правят чудеса. Нови начини на мислене и търсенето на потенциал в хората също ме вдъхновяват.

Т: Може ли да ни дадете пример за такъв случай?

М: Един от моите ученици е прекарал девет години в начално училище, където не е минал нито едно ниво по английски език. Когато дойде при мен и започна да пише песни на английски, ме шокира. Неговият английски беше перфектен. Ученикът представи най-добрите текстове на песни, които някога съм чел за 20 години. Той имаше аутизъм, хората с такова заболяване се концентрират много по-трудно, поради тази причина, тяхното обучение  е специално. Ние подготвихме момчето за годишния национален тест и той успя да изкара отлична оценка.

Т: Искате да кажете, че музиката е “отключила” неговите скрити таланти?

М: Да, точно така! Това е най-добрият начин да се обясни: “Правенето на музика може да отключи скритите ни таланти”.

Т: Защо много хора не обръщат внимание на тези “трудни” деца? Как мислите?

М: Защото училищната система в Швеция е бизнес система, базирана на “New Public Management” . Значително по-скъпо е да работиш с такива деца, ако погледнеш бюджета за годината. Тези деца балансират по тънка линия между креативност и разрушение. В Швеция инвестираме само в “мъртви” неща като къщи, мостове, пътища и т.н., но трябва да се замислим за това, че трябва да влагаме средства и в хората. Ако това не се случи – нашето общество ще изпадне в колапс!

Т: Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли във вашата работа?

М: Да се боря срещу системата и тесногръдите хора, които имат власт. Много от тях мислят, че не си струва да работиш с такива деца. Аз виждам себе си като “баща” на учениците и когато някой каже нещо лошо относно “моите” деца, се ядосвам. Училищната система се е отнасяла с мен много, много лошо, точно както с тях. Системата на обучение в Швеция не е никак добра. Те не могат да осъзнаят, че ние трява да инвестираме в децата, в противен случай, всичко това ще доведе до негативни последици за в бъдеще.

Т: Как може да промените всички тези неща? Има ли реална възможност да се помогне на децата?

М: Революция… Може би…

Т: Разбрахме, че пишете книга в момента, разкажете ни повече за нея!

М: В новата книга се разказва главно за начина, по който се срещаме с деца, които са различни. Също така и онова, което е необходимо на учителите, за да достигнат до тях. Книгата ще бъде написана за хора, които работят с “проблемни” деца.

Т: Кога ще публикувате книгата?

М: Това е добър въпрос… Целият материал за книгата е готов. Въпросът е, че сме чакали доста време, за да намерим ново училище, където да се развива дейността ни по метода L3. Ако го намерим, ще я публикуваме август или септември. Ако не успеем – ще я издадем март месец, така че да можем да я използваме, за да привлечем нов партньор.

.T: Имате ли други проекти, освен книгата, свързани с метода L3?

M: Да. Има два документални филма в процес на създаване. Първият документален филм ще се разказва за новото училище, както и за проучването на световно известния професор Roger Saljo относно метода L3. Целта му е е да насърчи L3 да се превърне в L3 педагогика, тогава ще разполагаме с първата педагогика за младежи в риск в Швеция. Вторият документален филм ще бъде за историята от 1992 г. до ден днешен.

Т: Коя е срещата (или човекът), които са повлияли най-силно в живота ви?

М: Мисля, че това е регионалният мениджър на организацията “Save the Children” в южния регион в гр. Малмьо – Mikael Sandgren. Той! Той винаги намира решения на трудни въпроси, за това трябва да бъде сравняван с Хари Потър. Без него методът L3 щеше да бъде “мъртъв”. Искам да споделя обаче, че има много хора от цяла Швеция, които подкрепят идеята!

Т: “Изпратете” своето духовно послание към младежите в България, които искат да развиват техните способности, но нямат тази възможност?

М: Моето послание: Ако вярвате в нещо – не се отказвайте! С решителност, амбиции и много труд можете да постигнете мечтите си!

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube