fbpx

Методът L3 (първа част)

Музикалната програма L3, стартира през 1992 г. с подкрепата на Save the Children – международна организация, чиято цел е финансовата и морална подкрепа на проекти за деца в риск. L3 стартира с подкрепата на Save the Children, Малмьо. През 1995 г. програмата се приема в гр. Малмьо за постоянно. L3 е метод, чрез който ученици в риск, които са отпаднали от системата, получават шанс да продължат образованието си. Micke Svennerbrandt създава програмата, като една от главните причини е фактът, че самият той става баща. Вдъхновението за идеята на L3 метода е неговият личен живот и проблемите, срещу които се изправя и преодолява благодарение на музикалната си практика.

Какво представлява L3?

Програмата е едногодишен индивидуален курс, част от гимназиалното образование, чиято цел е да подпомага ученици, имащи проблеми с възприемането на учебния материал в определени, задължителни дисциплини. Според шведската образователна система, ако след девет годишно обучение, ученикът не успее да изкара курсовете си по английски, математика и шведски, той не се допуска до по-горен курс на обучение. Програмата е създадена като алтернатива за тези учащи.

Главната идея на L3 е вдъхновяването и даването на знания, чрез развиване на музикалния талант на участниците. По този начин, децата успяват да наваксат с пропуските си в училище и получават амбицията да се занимават активно с правенето на музика. Задължителните дисциплини вървят в “пакет” с уроците по музика, така че няма как да бъдат пропуснати. За да бъде успешно завършена програмата, учениците трябва да представят добри резултати не само в музикалните си занимания, но и в задължителните дисциплини – английски, математика и шведски. При успешното му завършване, всеки участник получава възможността да запише CD със своето лично творчество – текстове и музика. С учениците работи екип от професионалисти – обучени педагози, които не само предават своите знания, но и спомагат за изграждането и развитието на социални и лични качества у участниците.

Кой е създателят на метода?

Създателят на метода е Micke Svennerbrandt, музикант, бивш национален футболист и хокей-играч, както и възпитател на деца в риск. Той, заедно с подкрепата на фондация Save the Children, в продължение на години развива практики за включване на деца, преживели домашно насилие, израснали в лоша социална или родителска среда, нямащи възможност за развитие в общата образователна система.

Трите L

Трите Л-та означават – ЖИВОТ, СТРАСТ и ОБУЧЕНИЕ (Life, Lust, Learn).
Според самия Мике (Micke Svennerbrandt) – “Това са най-важните неща в живота. Какво е животът, ако не това?”

Къде се прилага?

Методът се прилага главно в Швеция, но програмата е била успешно интегрира и в България, за определен период от време.

Осъществяване на програмата в България

“Рок академия” – Дупница, стартира дейността си през 2006г. с проекта “Социално включване, чрез музика” на една българска фондация, финансиран от Save the Children, Малмьо. Проектът е насочен към превенция на отпадането от училище и противообществените прояви на деца и младежи. Успешно е приложен един новаторски подход за социално приобщаване и корекция на рисково поведение на деца и младежи, чрез развитие на музикалните им способности и стимулиране на творческата изява. Той адаптира постиженията на първото по рода си Музикално училище за “трудни” деца, създадено от Save the Childten, Швеция в гр. Малмьо. Заедно с музикалната подготовка, е оказана и общообразователна подкрепа на част от децата за преодоляване на изоставането в училище.

Идеята на L3 е успешно приложена в България, което доказва, че тя има база за развитие и в бъдещи инициативи. В съвременното общество има деца и младежи, които имат нужда от подкрепа и правилна насока, за да добият увереността и характера да успяват. Социалната среда, личностното отношение, комуникацията и доказаните практики, могат да бъдат приложени в услуга, както на тези младежи, така и на цялото общество.

Една от инициативите на фондация Тротоара е именно развитието на този метод, в помощ на деца и младежи, имащи специфична нужда от подкрепа и насока за бъдещо развитие. Стремежът на фондацията е да изгради среда, в която тези деца да имат възможността, както да развият таланта си, така и да подобрят академичните си постижения.

Повече за метода L3 както и за неговото реализиране в Швеция, можете да научите в следващата ни статия – интервю, с нейния създател Micke Svennerbrandt.

Може да прочетете тази публикация и на: Английски

Categories: Репортажи

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube