fbpx

„На тротоара“ пред сцената – METAL HANGAR 18

Фондация „Тротоара“ стана официално такава по-рано тази година и веднага се зае да реализира идеите си, свързани с подкрепянето на младите талантливи и ентусиазирани хора. Вечерта на 20 юли залата на кино „Влайкова“ приюти най-запалените и любопитни фенове да се насладят именно на премиерата на първия проект. Това е документалният филм „На тротоара“, в чийто обзор спадат родните групи и изпълнители.

Целта на филма бе да покаже как, защо и къде се развива родната музика в наши дни, как от гаражите и тротоарите се стига на сцената. Затова видяхме и живите примери – интервюта с Фънки, Венци Мицов (Хиподил), Иван Калфов (БТР), Д2, които разказаха как са се захванали с музика, кой им е повлиял най-много, кой е любимият им концертен спомен и т.н. На фокус бяха и две талантливи родни банди – младежите от Simai и все повече набиращите популярност и зад граница Wartime. Влезнахме в студиата им, видяхме ги в действие, чухме и техните истории. Един прекрасен български документален филм с прекрасно послание – и тези, които се бяха събрали в залата със сигурност го схванаха. Недългата продукция ни показа какво е необходимо, за да прескочиш бордюра и да изкачиш стъпалата, което (особено в България) не е никак лесно. Необходими са не само творческите умения, но и амбиции, търпение, разбирателство, отдаденост, ентусиазъм, репетиции. Формулата не е трудна, но с малко повече опити в „лабораторията“ нещата започват да се получават и усещаш специалното чувство, което един творец изпитва, когато публиката откликва на превъплътилия се в песен/картина/изобртение/текст/друг плод на голямо количество усилия.

След като се замислихме наистина що е то българска (рок) музика и има ли реално почва у нас, стана ред и за аудио (след визуалната) част. На сцената се качиха момчетата от Simai, които раздвижиха публиката с хъса си, енергията и здравото си лично творчество и подобаващ „избухващ“ завършек с кавър на “Killing in the name”.

Кратка пауза и мрачна обстановка преди звездите на вечерта – Wartime, които бяха приети радушно не по-малко от Simai. Благодарности към организаторите, озвучителите, участниците и феновете, следвани от стабилен прогресив/траш сет. В леко дискотечна откъм осветление обстановка, момчетата отново затвърдиха името си и забиха няколко песни от двата си студийни албума и няколко все още неиздавани парчета. Звучи обещаващо! Музикантите използваха момента в разгара на приповдигнатото настроение да заснемат и видео анонс към румънските фенове, пред които Wartime ще забият скоро. Участието им преди Rage, Therion и Eluveitie на тазгодишното издание на Artmania е само част от списъка с местни и задгранични концерти, който предстои да се допълва още много, убедена съм.

Какво друго да пожелаем на Фондацията освен успех в бъдещите начинания; нека радват младежите и да осъществят идеите си (им) на 100%. А на тазвечершните участници и всяка стъпила на тротоара група – нека не забравят, че с целеустременост и желание всяко нещо е осъществимо! Не на последно място по важност поставяме и страничните наблюдатели – тези, които стоят встрани, но реално са вътре. Протегнатата ръка върви редом до мечтите на твореца – в случая музиканта. Подкрепяйте българското и поливайте творческата почва у нас, заслужава си!

Връзки:
Фондация „Тротоара“
Wartime
Simai

Източник:

„На тротоара“ пред сцената

Запишете се, за да получавате новини и събития от Тротоара

ads
asdasd
© 2024 Фондация Тротоара. Всички права запазени.

ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯ!

youtube